MENÜ
 • Fogy a magyar

  A népszámlálás kapcsán többször lehetett arról hallani, hogy Magyarország népessége a tízmilliós lélektani határ alá esett. Sajnos a magukat magyarnak vallók száma nemcsak az országhatárokon belül, de azon kívül is esik

  Akárcsak nálunk, úgy Szlovákiában is népszámlálást tartottak tavaly. Ennek eredményei lassan nyilvánosságra is kerülnek és a már tudható adatok alapján elmondható, hogy sajnos az elmúlt tíz évben északi szomszédunknál számottevően csökkent azok száma, akik magukat magyarnak, vagy magyar anyanyelvűnek vallják.

   
  2001 óta konkrétan az össznépesség 9,7 százalékáról 8,5 százalékra csökkent ez a szám, azaz 572 929-ről 520 528-ra. A szlovák statisztikai hivatal adatai szerint azonban nemcsak a magukat magyarnak vallók aránya csökkent, de a szlovákok száma is. Az egyetlen etnikum, amelynek létszáma az elmúlt 10 évben növekedett, az a romáké, akik mostanra a 2 százalékot is kiteszik.

  Egyébként napvilágra kerültek a romániai népszámlálás eredményei is. Ott megdöbbentő, de a román népesség két millióval csökkent az elmúlt 10 esztendőben és mostanra éppen hogy eléri a 19 milliót. A magyarság számáról is csak szomorú tényeket lehet olvasni, 194 ezerrel kevesebben élnek Erdélyben, mint 2001-ben.
  forrás: Index

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon