MENÜ
 • Filmkritika: Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet

  A legújabb Star Wars film nemcsak a lázadóknak ad reményt.

  Jyn Ersót (Felicity Jones) egy rabszállítóból szabadítja ki a lázadók egy csoportja, hogy a segítségével fel tudják venni a kapcsolatot Saw Gerrerával (Forest Whitaker). Azonban nemcsak ők tartanak Gerrerához, hanem egy szökevény birodalmi pilóta, Bodhi Rook (Riz Ahmed) is, aki egy fontos üzenetet hoz el a Halálcsillag egyik vezető tervezőjétől, Galen Ersótól (Mads Mikkelsen). A lázadók kezébe került információ megosztja a vezetőiket, de Jyn egy maréknyi önkéntessel úgy dönt, hogy megpróbálják megszerezni a Halálcsillag tervrajzait, melyek segítségével elpusztíthatják az ellenség tömegpusztító fegyverét.

  rouge1

  A Disney terve, miszerint minden évben előrukkolnak egy új Star Wars filmmel, melyek közül minden második egy önálló történet lesz, ami nem kapcsolódik szorosan a Skywalker családhoz, egy kissé ijesztően hangzott a jövőre nézve. Az ébredő erővel a stúdió kasszát robbantott, de valljuk be őszintén, hogy a hetedik epizód leginkább a sok éves kihagyásból adódó várakozásnak, az erős nosztalgiafaktornak és a humorának köszönhetően működött számos hibája ellenére. A Zsivány Egyesre nehezedett az a teher, hogy bebizonyítsa azt, hogy az újabb trilógia mellett van értelme a Star Wars egyébként is hatalmas univerzumát tovább bővítő önálló filmeknek is. Aztán sorra jöttek a hírek, hogy a stúdió elégedetlen volt Gareth Edwards első verziójával, és utóforgatást rendeltek el, valamint a forgatókönyvön is változtattak. Ez általában nem jelent jót, ennek tükrében pedig hatalmasat meglepetés ér minket a moziban ülve.

  rouge3

  A Zsivány Egyessel egy teljesen váratlant léptek a készítők, így minden eddiginél sötétebb tónusú, de az egyik legjobb Star Wars filmet kapjuk végeredményként. A film eleje ugyan egy kissé döcögős, és irdatlan tempóban ugrálunk egyik bolygóról a másikra, amikor azonban összeverbuválódik a Zsivány Egyes legénysége, onnantól kezdve minden a helyére kerül. Hőseink nem makulátlan alakok, sokan közülük úgy tekintenek a gerillaakciójukra, mint a megváltás lehetőségére, mellyel korábban elkövetett tetteikért vezekelnek, és egyszerűen nem ismernek félelmet. A scarifi csata egy egészen elképesztő harcjelenet, ahol Greig Fraser gyönyörű képein a lázadók egytől-egyig hőssé válnak egy bizonytalan, de magasabb rendű cél érdekében. A legnagyobb meglepetést pedig az adja, hogy a Disney nem fél feláldozni a szereplőit. Talán ezért is jó, hogy ezúttal nem egy trilógiában gondolkoztak, így nem kényszerültek arra, hogy mindenáron életben tartsák a fontosabb karakterek. Ennek köszönhetően pedig hiába tudjuk, hogy a küldetés sikerrel jár (ha láttuk az Egy új reményt), és nem a tervrajzok megszerzésének sikeressége miatt rágjuk le a körmünket az izgalomtól, hanem attól a heroikus küzdelemtől, aminél egy cseppet sem garantált, hogy a kedvenceink megússzák. Persze kellenek néha K-2SO humoros beszólásai, de fantasztikusan áll ennek a filmnek az alapvetően komorabb hangnem. Kíváncsi lennék a pótforgatások előtti eredeti verzióra is…

  rouge2

  Ugyan a legtöbb szereplőt csak felületesen ismerjük meg, de mégis sokan a szívünkhöz nőhetnek. A legnagyobb közönségkedvenc valószínűleg ezúttal is egy robot, K-2SO lesz, de lehetetlen nem mosolyogni Donnie Yen és Wen Jiang párosán sem. A Yen által alakított vak Chirrut Îmwe mutatja be a legelképesztőbb harcjelenetet. Míg Chirrut az Erőben bízik, addig elválaszthatatlan bajtársa, Baze a fegyverével segíti ki barátját szükség esetén. És akkor nem is beszéltem még Riz Ahmedről, aki a szakadár, hősies pilótaként az én személyes kedvencemmé vált. Felicity Jonesnak köszönhetően ismét egy karakteres női főszereplőt kapunk, de közte és Diego Luna között nincs meg az a dinamizmus, amit Daisy Ridley és John Boyega kettősét jellemezte. Cassian Andor esetében eleve kilóg egy kicsit a lóláb: az utasításra gyilkoló lázadót eleinte nagyon nehéz kedvelni, és később hiába is érhető tetten egy jelentős jellemfejlődés nála, továbbra sem tudjuk igazán a szívünkbe zárni. Az pedig egészen hátborzongató, ahogyan az 1994-ben elhunyt Peter Cushingot a vászonra varázsolják a CGI segítségével.

  A Zsivány egyes nemcsak a lázadóknak ad reményt, hanem a Star Wars rajongóinak is: ha ilyen színvonalon érkeznek menetrendszerűen a következő filmek, akkor nem fogunk még egyhamar rájuk unni.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon