MENÜ
 • Filmkritika: Zero Dark Thirty – A Bin Láden hajsza

  Egy nő története, aki megtalálta, és megölette Oszáma bin Ládent.

  A 2001-es merényletekért felelős bin Ládent tíz éven keresztül keresték az amerikaiak. A CIA emberei foglyokat kínoztak, az ő vallomásaikból hallottak a rejtélyes Abu Ahmedről, aki a terroristavezér üzeneteit szállította. Az egyik ügynök, Maya (Jessica Chastain) hosszú évek mániákus munkájával azonosította őt, telefonbeszélgetését bemérve pedig eljutottak egy erődítményhez, ahol feltehetően bin Láden bujkált. Nem volt száz százalékos bizonyítékuk, de Maya elszántságának köszönhetően megindult a rajtaütés, amely során megölték a világ egyik legkeresettebb emberét.

  A filmtörténet első Oscar-díjas női rendezője A bombák földjével magasra tette a lécet, de legújabb filmjével át is ugrotta azt. Furcsa ezt kimondani, de nő létére egy női főszereplővel olyan tökös filmet hozott össze, amit bárki megirigyelhetne. Ezúttal az akció inkább háttérbe szorult, és nagyobb betekintést nyerünk az azt megelőző munkába. Aki Homeland rajongó, az már hozzá is szokhatott ehhez a koncepcióhoz, ahol bár kevesebb a lövöldözés és a robbantgatás, mégis lebilincselnek minket az információszerzéssel, kínzásokkal, elméletek gyártásával. Ezúttal is egy remek női karakterrel a középpontban, akinek persze nem könnyű a dolga egy férfiak uralta területen, hogy bebizonyítsa, hogy a megérzései helyesek.

  A forgatókönyvön ismét Mark Boal dolgozott, akit létező személyek inspiráltak, de azért nem törekedett teljes mértékben a valóság dokumentálására. Az élet pedig egy igen erős és fordulatos alapanyagot szolgáltatott neki. Ami kissé furcsa, de kiválóan működik, az a filmbe csempészett humor, amely sokszor a legváratlanabb helyzetekben oldja fel kissé az izgalmakat. A párbeszédek pörgősek, a karakterek határozottak, tökösek, és amikor ezek egymásra találnak, akkor olyan jelenetekkel ajándékoznak meg minket, mint Maya és a főnökei közötti dialógusok. Néha mégis úgy érezzük, hogy átsiklunk néhány érdekes dolog felett idő hiányában, ilyen például, amikor Maya le akarja nyomoztatni Abu Ahmed hívásait, amit senki nem támogat, aztán egyszer csak hirtelen kap egy mobilt, ami Ahmed mobiljával van összekötve, de azt nem tudjuk meg, hogy ezt hogy sikerül elérni.

  A másik aprócska hiba néhány jelenet végkifejletének kiszámíthatósága, mint amilyen az afganisztáni támaszponton történő találkozóé is. Ennek ellenére hiába tudjuk, hogy mi lesz a film vége, végig sikerül a figyelmünket lebilincselni, és ezért minden elismerésem. Kathryn Bigelow ügyesen alkalmazza a kevesebb néha több elvét. A film indításában a 9/11-es eseményeket képek nélkül eleveníti fel, pusztán telefonhívásokat hallunk arról a napról. A rajtaütés sem egy látványos tűzpárbaj, mégis végig tapintható a feszültség. És hiába várjuk már tűkön ülve, hogy megpillantsuk Oszámát, az ő arcát szinte nem is mutatja meg.

  Jessica Chastain nem hiába van benne mostanában szinte minden jelentős filmben, ő az egyik legtehetségesebb új színésznő Hollywoodban. Ezúttal is mesteri a játéka, és egy erős, határozott, elszánt, magabiztos nőt látunk a vásznon, aki megszállottan hisz az igazában, és élete nagy részében mást sem csinált, csak Oszámát üldözte. Neki kell a hátán elvinnie ezt az egész filmet, meggyőznie a nézőket, a CIA vezetőit, és közvetve magát az elnököt is. Természetesen ezt a nehéz feladatot is simán, visszafogottan megoldja, ahogy azt tőle megszokhattuk. A Golden Globe-ot már bezsebelte a szerepéért, nemsokára kiderül, hogy vajon azt az Oscart is megkapja-e, amit már A segítségért át kellett volna vennie.

  A Zero Dark Thirty egy tökéletes, lebilincselő, okos thriller, igazi mestermunka, amivel egy női rendező ismét megmutatta, hogy kell mesterművet alkotni egy olyan zsánerben, ami alapvetően a férfiak területe.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon