MENÜ
 • Filmkritika: Yves Saint Laurent

  Az haute couture kis hercegének zseniális ruhakölteményekkel tarkított élete.

  Yves Saint Laurent (Pierre Niney) huszonegy évesen kerül a Dior művészeti vezetői székébe, és hatalmas sikert arat első kollekciójával. Ekkor ismerkedik meg Pierre Bergével (Guillaume Gallienne), aki aztán társává válik a magán és üzleti életben egyaránt. Miután besorozzák, és szülőhazájában, Algériában kellene részt vennie a polgárháborúban, idegösszeroppanást kap, és a durva intézeti kezelések után elveszíti állását a Diornál. Ekkor alapítja meg saját márkáját Berge segítségével, és elkezdődik egy rendkívül sikeres divatház története, melyet a sikerek mellett alkotói válságok, szerelem, féltékenység, kicsapongások, drogok, botrányok, féktelen partik és persze forradalmi kreációk kísérnek.

  Tournage YSL

  A színészként bemutatkozó, majd rendezői babérokra törő Jalil Lespert az alkotói folyamata során végig élvezte Pierre Berge támogatását. Ez egyrészt áldásos dolog, mivel Berge 77 eredeti YSL ruhát adott kölcsön a forgatáshoz, és számos jelenetet az eredeti helyszínen tudtak rögzíteni. Másrészt Lespert valószínűleg meg is akart felelni Berge elvárásainak, így talán egy kissé elfogult lett a végeredmény. A narrátor eleve Berge, aki halott szerelméhez beszélve eleveníti fel a múltat, ami egy teljesen szükségtelen keretbe foglalja a történetet. Egy hihetetlenül izgalmas pályába és magánéletbe nyerünk bepillantást, de ez utóbbinál úgy érezzük, hogy mindig csak felvillantanak nekünk egy-egy momentumot, majd gyorsan tovább is lépünk az életrajzban.

  yves-saint-laurent_2783709b

  Saint Laurent és Berge kapcsolata túl nagy hangsúlyt kap, és rendkívül felszínes. A párbeszédek nem őszinték, és sokszor nevetségesek (mint például amikor Pierre kijelenti, hogy mivel tud neki Yves rögtön merevedést okozni, majd Yves az ölébe ülve konstatálja azt, hogy tényleg sikerült felizgatnia). Ráadásul a szexuális életüket sem merte megmutatni Lespert, akárhányszor belekezdenek egy aktusba, a jelenetnek hirtelen mindig vége szakad, mielőtt minden ruhadarab lekerülne. Pedig néhány francia rendező ehhez nagyon ért, ahogy azt már az Adéle élete 1-2. fejezetében, vagy az Idegen a tónál esetében megtapasztalhattuk. Rendkívül mozgalmas és hosszú időszakot ölel fel YSL pályája, így legtöbbször tényleg csak felvillan egy-egy momentum, majd ugrunk egyet az időben egy következő kollekcióhoz, egy újabb botránnyal, kicsapongással, és nincs igazán lehetőség egy komplex képet adni a történetről. Az érzelmi háttér és az ok-okozati viszonyok így azonban teljesen kiaknázatlanok maradnak, az utolsó évtizedek pedig egy az egyben kimaradnak.

  yves2

  Ha a történetmesélés nem is erőssége Lespert-nek, hangulatteremtésben egyértelműen jeleskedik. Különösen azok a momentumok érdekesek és izgalmasak, ahol a tervezés folyamatába, és a divatbemutatók kulisszái mögé nyerünk betekintést. Fantasztikusak a ruhák, melyek közül számos eredeti darab, vagy az eredeti hű másolata. És néhány igazán varázslatos pillanatot is sikerült elkapni: amikor Pierre végigméri a nyaralóban a napozó Yves testét; amikor Yves a folyóparton cruisingol, és egymásnak esnek egy idegennel; vagy amikor a nadrágkosztümös modellek minden gátlásukat levetkőzve szabadítják fel a bennük rejtőző szexualitást. Pierre Niney nemcsak külsőségekben lényegül át Saint Laurent-né, de lenyűgözően át tudta adni egy szerény, szorongó zseni összes félelmét is. Mellette az egyik kedvenc modelljét alakító gyönyörű Charlotte Le Bon emelkedik még ki, aki már a Tajtékos napokban is rendkívül izgalmas mellékszereplőnek bizonyult.

  Tom Ford az Egy egyedülálló férfival már megmutatta, hogy egy divattervező is tud fantasztikus filmet forgatni. Itt lenne már az ideje, hogy a filmkészítők is bebizonyítsák, hogy a divat világáról is lehet remek alkotásokat készíteni. Talán majd a botrányosabb Bertrand Bonello Cannes-t is megjárt Saint Laurent-jének sikerül ez, amelynek elkészítését Pierre Berge végig ellenezte…

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon