MENÜ
 • Filmkritika: Whiplash

  Meddig mehet el egy tanár, hogy diákjai a maximumot, vagy még annál is többet hozzanak ki magukból?

  Andrew (Miles Teller) a híres Shaffer Konzervatóriumban tanul. Az iskola leghírhedtebb tanára, Fletcher (J.K. Simmons) meghívja őt a zenekarába. Andrew úgy érzi, hogy különleges és tehetséges, a zenekari próbákon viszont legtöbbször csak válogatott sértéseket kap a szó szerint véres-verejtékes játékáért. Fletcher sosem dicséri meg diákjait, zenekarában pillanatok alatt lecserélheti őket másra, a versenyeken pedig csak a győzelem elfogadható számára. Ilyen elvárások és pedagógiai módszerek mellett a fiatalok könnyen beleroppannak a megfelelési kényszerbe.

  whiplash3

  A mindössze harminc éves Damien Chazelle először egy rövidfilmet készített a Whiplash-ből, hogy a nagyjátékfilm megvalósításához megtalálja a megfelelő támogatókat. A Sundance-en aratott sikernek köszönhetően létrejöhetett a hosszabb változat, és ezzel leforgatta a legjobb amerikai filmet, amit valaha is láttam. A Whiplash első pillanattól kezdve magával ragadott, és a háromnegyede táján azt vettem észre, hogy közben folyamatosan úgy izzadt a tenyerem, mintha én szorongattam volna azokat a dobverőket. Fantasztikus a vágás ritmusa, mely olyan apró részleteket mutat meg, mint a cintányéron pergő vércseppek, a háton lecsorgó izzadság, vagy a zenei párbaj közben egymásnak feszülő szemekben tükröződő érzelmek. Csak egy rövid időre lassít le Chazelle a váratlan és katartikus befejezés előtt, amelyet követően ledöbbenve ülünk a székünkben. Nehezen fogunk túllépni azon a kérdésen, hogy vajon az a bizonyos pillanat akkor is megtörtént volna, ha nincs ez a szadista tanár.

  whiplash1

  Két iszonyatosan makacs karakter feszül egymásnak. Az egyik oldalon ott áll Andrew, aki hihetetlen szorgalommal és kitartással rendelkezik, a legnagyobbak egyike akar lenni, és úgy gondolja, hogy különleges. Addig gyakorolja az ütemet, míg a sokadik ragtapasza is lerepül a vérző sebéről, és a cél érdekében még a barátnőjével is szakít. A legmegrázóbb talán az a jelenet, ahol versenyre tartva lerobban a busz, neki pedig kocsit kell bérelnie, hogy ne késsen el. A felszerelését viszont az autókölcsönzőben hagyja, amiért az idővel versenyt futva hajt vissza, hogy a másik dobos ne vehesse át a helyét. A hangversenyterem közelében autóbalesetet szenved, a kocsiból kikászálódva véresen rohan fel a színpadra, miközben még a dobverőket is alig tudja a kezében tartani. Miles Teller hiába mutatta már meg a The Spectacular Nowban és az Engedd el!-ben, hogy sokkal többre képes tinédzsereknek szánt filmek főszerepénél, ezek eddig sorra elkerülték a hazai mozikat. Most viszont mindenkit le fog nyűgözni, ahogy a dobok mögött hihetetlen elszántsággal küzd az elismerésért.

  whiplash2

  A másik oldalon a maximalista Fletcher néz vele farkasszemet, aki szerint a szép munkánál nincs kártékonyabb kifejezés. Diákjai fejéhez folyamatosan válogatott szidalmakat vág a próbák során, melyek sokkal durvábbak, mint amik A leggyengébb láncszemben valaha is elhangzottak. Makacsul ragaszkodik pedagógia módszeréhez, amin még az után sem változtat, hogy az egyik korábbi tehetséges tanítványát az öngyilkosságba kergette vele. J.K. Simmonst valószínűleg már mindenki látta legalább egy filmben mellékszereplőként, a Whipleshnek köszönhetően viszont végre meg is tanulja a nevét a világ. Nála jobb helyen nem landolhat idén az Oscar-díj.

  A Whiplash a zsigereinkig hatol, és nem tudjuk majd könnyedén elismerni Fletcher érdemét, hiszen addig a varázslatos pillanatig egy embertelen út vezetett. Azt viszont tudni fogjuk a mozi székéből felállva, hogy ez az egyik legjobb film, amit valaha is láttunk.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Pünkösdtől nyit a Plázs Siófok

  Bulvár
  máj. 26., kedd

  Nyit a Lupa Beach, Budapest tengerpartja

  Bulvár
  máj. 21., csütörtök

  Legyél önkéntes pótunoka!

  Bulvár
  ápr. 22., szerda

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  A hír, amit sosem akartunk volna megkapni

  Anyák napjára készül a STRAND Fesztivál

  Négy fal a nagyvilág