MENÜ
 • Filmkritika: Vijay és én

  Mindenki kíváncsi arra, hogy vajon az ismerősei hogyan reagálnak majd a halálhírére. Egy félreértést követően a Vijay és én főhősének alkalma nyílik arra, hogy részt vegyen a saját temetésén.

  Will Wilder (Moritz Bleibtreu) színész egy zöld nyuszi jelmezében ugrálva szórakoztatja a gyerekeket, de néhány év elteltével ennél nagyobb szakmai kihívásokra vágyik. A negyvenedik születésnapján a lánya egy meglepetés bulit szervez neki, de mivel a felesége, Julia (Patricia Arquette) csak késve tud odaérni, a főnökei addig próbálják őt a felvétel helyén marasztalni, hogy besokall és kiborul, amiért senki sem köszöntötte őt fel. Feldúltan hajt el a stúdióból a kocsijával, amit azonban ellopnak tőle. Csakhogy a tolvaj balesetet szenved, és a kocsiban felismerhetetlenségig ég. Így Will másnap arra ébred legjobb barátja, Rad (Danny Pudi) kanapéján, hogy az ő halálhírével vannak tele a hírek. Ahelyett azonban, hogy hazatelefonálna  a nejének, hogy ez az egész csak félreértés, indiai üzletembernek öltözik, és elmegy a saját temetésére. Az új alteregójaként, Vijayként azonban sokkal jobban tetszik a feleségének, aki szenvedélyes viszonyba kezd vele mit sem sejtve, hogy ki is lakozik a turbán alatt. Az őt eddig lenéző apósánál és anyósánál is jó pontot szerez Vijayként, és lassan esze ágában sincs már lelepleznie magát.

  vijay1

  A Vijay és én egy belga vígjáték, de meglepetés ne essék, angolul forgatták le, számos amerikai színésszel. A film úgy kezdődik, mintha a Travis Why does it always rain on me? száma alapján Woody Allen készített volna egy depressziós vígjátékot. Fergetegesen vicces poénokat és helyzeteket kapunk, ahogy Will nyuszi jelmezben parádézik, kezdve attól, hogy a gyerekműsor rendezője időhúzásként újra és újra felvetet egy jelenetet és több mosolyt és beleélést kér Willtől, akinek persze az arcából semmi sem látszódik a jelmez mögül. A temetés és a halotti tor is izgalmas helyzetkomikumot kínál, amin barátja, Rad segítségével tud részt venni. Rad ugyanis egy indiai éttermet vezet, ahol latin pincéreket alkalmaz indiainak maszkírozva, mert attól fél, hogy ha igazi indiaiakkal dolgozna, akkor azok ellopnák a receptjeit.

  vijay2

  Radként a Community sztárja, Danny Pudi egyenesen parádézik. Patricia Arquette egy kissé szürke, és zavarba ejtő módon dolgozza fel a gyászt. A Maffiózók sztárja, Michael Imperioli sem a legszimpatikusabb egészen addig, amíg rá nem jön az átverésre, és színészügynökként Will életének legjobb alakítását kezdi látni Vijayben. Moritz Bleibtreu imádni való a nyuszi jelmezben, és kiválóan teljesít akkor is, amikor indiai akcentussal kell játszania. A kiváló humor, a nagyszerű alapötlet azonban a film második felére ellaposodik. Az átverés túl hosszúra nyúlik, és nem értjük, hogy Will minden siker ellenére miért ragaszkodik továbbra is Vijayhez, még akkor is, ha ötnaponta az egész testét be kell színeznie, és rendszeresen gyantáznia kell a mellkasát. És ha ez zavaróvá és érthetetlenné válik számunkra, akkor nagyon nem fogunk kibékülni a film befejezésével.

  Így a Vijay és én első fele igazán ötletes és humoros, de a második részben már kevésbé tudunk vele azonosulni, a befejezés miatt meg egyenesen mérgesek leszünk, hiszen olyan jól kezdődött az egész.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon