MENÜ
 • Filmkritika: Vérturisták

  Egy morbid humorú brit vígjáték egy párról, akik lakókocsis kirándulásuk során sorra gyilkolják le az embereket.

  Tina (Alice Lowe) a zsémbes, idős édesanyjával él együtt. Három hónapja jár Chrisszel (Steve Oram), akivel közösen indulnak el egy lakókocsis túrára. Tina édesanyjának természetesen fenntartásai vannak a fiúval szemben, azonban hamarosan kiderül, hogy neki van igaza, hiszen egy Chrishez köthető korábbi haláleset talán mégsem annyira volt baleset. Chris ugyanis ha valakire bepöccen, akkor meg is öli az illetőt. Mondjuk nem is csodáljuk, hogy valaki hatvan év alatti bekattan egy olyan túrán, amelynek olyan állomásai vannak, mint a villamos- és a ceruzamúzeum. Miután Tina rájön az igazságra barátja igazi énjével kapcsolatban, nem retten meg különösebben, sőt ő is hamarosan hasonlóképp cselekszik, és a mélybe lök egy Chrisre rámászó lányt. Ezzel a tettével azonban Tina nem váltja ki Chris feltétlen elismerését, a dühös lány így tovább folytatja a gyilkolgatást.

  Ben Wheatley rendező megcsinálta a brit Született gyilkosokat, azzal a különbséggel, hogy az ő filmjét végig kíséri az abszurd angol humor. Nem keresi az indokokat, hogy a főhősök miért váltak pszichopatákká, egyszerűen csak halálra nevettet minket, ha nyitottak vagyunk az ilyesfajta morbid poénokra. Néha azért ő is túlzásokba esik, mint például a kutya halálakor, de ezeket leszámítva fergeteges poénokkal bombáz minket a film folyamán. A történet remek, a forgatókönyv a két főszereplő munkája, akik fenomenális karaktereket formáltak maguknak. Rajtuk kívül Tina édesanyja viszi a prímet, aki például a lépcső alján kiterülve hívja a lányát, de miután nem reagálnak a vészhívásra, kényelmesen feláll, és tölt magának egy csésze teát.

  A hangulatteremtés is kiváló, fülbemászóak a betétdalok, és gyönyörű helyszíneket találtak a forgatáshoz. Laurie Rose operatőri munkája külön dicséretet érdemel, bátran játszik a színekkel és a fényekkel. Hatásosak a film azon jelenetei, amikor lassított felvételeken szabadulnak el az indulatok. Ilyen például, amikor Chris „véletlenül” elüti az első áldozatát. Lassítva látjuk, ahogy a férfi családja ordítva rohan a helyszínre, ahogy Tina elborzadva oda se mer szinte nézni, és ahogyan Chris arcán végigfut egy halvány mosoly, miközben az elgázolt nyakából spriccel a vér. Ezen felül számos remek és ötletes kép marad meg az emlékezetünkben: az író meggyilkolása és a kapucniban sámánok között hazafelé sétáló Chris szinte egy videóklippet idéz meg, míg a hatalmas ceruzával üzenetet író Tina mintha csak Gondry fejéből pattant volna ki.

  A Vérturisták egy szuper vígjáték, persze csak ha nem vesszük túl komolyan a történetet, hanem hagyjuk, hogy magával ragadjanak minket a film abszurd poénjai, helyzetei, szereplői.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon