MENÜ
 • Filmkritika: Vasember 3

  Tony Stark zűrös karácsonya.

  Tony Stark (Robert Downey Jr.) a Bosszúállókban látott New York-i események óta pánikbetegséggel küzd, és nem tud rendesen aludni. Helyette újabb és újabb robotok összeszerelésével üti el az időt, amellyel kapcsolata is mélypontra kerül Pepperrel (Gwyneth Paltrow). A színen egy új gonosztevő, a Mandarin (Ben Kingsley) bukkan fel, akinek sorozatos robbantásait Tony kezdetben figyelmen kívül hagyja, egészen addig, amíg az egyik ilyen robbantásban meg nem sérül Tony egykori testőre, Happy (Jon Favreau), és porig nem rombolják Tony malibui villáját. Hamarosan kiderül, hogy a Mandarin nem az egyetlen ellenség, akivel szembe kell néznie, hanem korábbi viselkedésének következményeivel is számolnia kell, miközben Pepper élete forog kockán.

  A Vasemberben az a jó, hogy nem veszi túl komolyan magát. Tony Stark nyeglesége, szarkasztikus humora a legegyedibb szuperhőssé teszi őt, akinek ugyan nincs semmilyen szuper képessége, intelligenciájának és vagyonának köszönhetően mégis a világ egyik megmentőjévé válik. Mégis sosem görcsöl rá a szuperhős szerepre, nem ment meg egy zuhanó buszba ragadt osztályt sem, helyette inkább iszik egyet, vagy a sajtónak ad egy kis csámcsognivalót. Viszont ha a rosszfiúkkal kell szembeszállni, akkor lenyűgöz minket a kütyüjeivel, és ettől válik igazán tökössé.

  A Vasember harmadik részének jót tett a rendezőváltás, Jon Favreau ezúttal megmaradt a színészkedésnél, és Happy karakterével szórakoztat most csak minket. A rendezői székbe Shane Black ült, aki a kilencvenes években számos akciófilm forgatókönyvét írta, rendezői debütálása, a Durr, durr és csók pedig Downey Jr. leáldozott karrierjének adott egy második löketet, így ezúttal ők már egy összeszokott párost alkottak. A történet nagyon egyben van, a látvány lenyűgöző a villa lerombolásától kezdve a végső, nagy összecsapásig. Stark karaktere ugyan kap egy kis lelkizést, de ezt kompenzálják a fergeteges poénokkal, és Robert Downey Jr. játékával, aki szokás szerint parádézik Stark szerepében. Pepper karaktere is tökösebbé válik, és Paltrow sosem volt még olyan szexi, mint amikor sportmelltartóban harcol a gonosz ellen.

  A főgonosz, Mandarin a filmbe ölt kínai pénzek miatt nevetséges módon nem lehetett ázsiai, mégis rendkívül szórakoztató Kingsley alakítása. Akárcsak a másik negatív főhős, Guy Pearce, akinek a jóképű, fess megjelenése még hátborzongatóbbá válik a karakter természetével összekapcsolva. Tony ezúttal kap egy szárnysegédet is egy kisfiú személyében, ez a buddy comedy a film egyik legjobb és legviccesebb szála is egyben. Don Cheadle karaktere is minden eddiginél több figyelmet kap, és valószínűleg Blacknek köszönhetően a film utolsó részében a kilencvenes évek fekete és fehér zsarupárosait idéző fergeteges közös játékot láthatunk tőle és Downey Jr.-tól.

  Ritka az, hogy egy filmsorozat harmadik része váljon az egyik legjobbá, ezúttal mégis ez történt. A Vasember 3. minden eddiginél szórakoztatóbb és látványosabb. Ennél pedig nem is kérhetünk többet egy blockbustertől.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon