MENÜ
 • Filmkritika: Váratlan szépség

  Garantáltan nyerő recept lehet egy sztárokkal teletömött, karácsonyra időzített érzelmes film?

  Howard (Will Smith) elveszítette a kislányát, és évek óta képtelen ezt feldolgozni. Depressziója már a cége működését is veszélyezteti, így a vele együtt dolgozó barátai, Whit (Edward Norton), Claire (Kate Winslet) és Simon (Michael Peña) egy rizikós tervet eszelnek ki, ami egyszerre segíthet Howardon és mentheti meg a munkahelyüket a csődtől. Howard leveleket ír a Szeretetnek, az Időnek és a Halálnak, így felbérelnek három színészt (Helen Mirren, Keira Knightley, Jacob Latimore), hogy testesítsék meg ezeket a fogalmakat és beszélgessenek el Howarddal. A színészek azonban nemcsak Howardra gyakorolnak hatást, hanem Whitre, Claire-re és Simonra is.

  varatlanszepseg_jelenetfoto-2

  Talán az Igazából szerelem óta jellemző az, hogy egy-egy ünnepre (karácsony, újév, Valentin-nap, anyák napja) a stúdiók beidőzítenek egy sztároktól hemzsegő, érzelmes filmet. A Váratlan szépség is ilyen alkotás, és a színészekre nem is igazán lehet panasz, leszámítva talán a túl melankolikus Will Smith-t és a helyét nem igazán találó Edward Nortont. Helen Mirren egyenesen imádnivaló, és a legjobb mondatok is neki jutnak a filmben. A férfiak közül Michael Peña emelkedik ki visszafogott alakításával, de Keira Knightley és Kate Winslet is kisujjból hozzák azt, amit a forgatókönyv lehetővé tesz számukra. A gond viszont éppen a forgatókönyvvel van.

  varatlanszepseg_jelenetfoto-7

  Az alapötlet igazából rendkívül érdekes, és sokkal többet is ki lehetett volna abból hozni, hogy vajon miről is beszélget el valaki az emberi alakot öltött Szeretettel, Idővel és Halállal. Ehelyett azonban csak üres frázisok durrannak egymás után a vásznon. Az sem volt rossz gondolat, hogy Howard barátai azoknak a színészeknek segítenek a felkészülésben, akik az általuk életre keltendő karakterrel éppen hadilábon állnak. Whit nehezen jön ki a lányával a válása óta, a karrierjét előtérbe helyező Claire versenyt fut a biológiai órájával, Peña pedig feltehetően az utolsó nagy csatáját vívja egy visszatérő betegséggel. Ezek a szálak mégsem kapnak elegendő teret és hiába állnak rendelkezésre jobbnál jobb színészek, a dialógusokba itt sem sikerült túl sok eredeti mondanivalót csempészni. Amitől azonban a sablonos film igazán bosszantóvá válik, azok a film végi csavarok, amiknél a nézők csak fáradtan legyintenek, hogy tényleg muszáj volt ez? Will Smith végre kapott egy értékelhető szálat azután, hogy dominókat döntött el és otthon búslakodott az internet nélküli lakásában, és erre azt a kis örömünket is hazavágják azzal, hogy jól rászedtek minket teljesen feleslegesen.

  Ha valakinek egy sztárokkal teli karácsonyi filmhez van hangulata, akkor inkább nézze meg újra az Igazából szerelmet, ha pedig arra kíváncsi, hogy hogyan lehet megrázóan feldolgozni egy kisgyerek elvesztését, akkor az Engedd el!-t válassza, de mindenképp spórolja meg ennek a mozijegyek az árát.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon