MENÜ
 • Filmkritika: Vámpírakadémia

  A vámpíroknak is megvan a saját Roxfortjuk, csak épp Szent Vlagyimir Akadémiának hívják, és a vacsorát nem az asztalra varázsolják, hanem önkéntes etetőkből szívják ki.

  Lissa (Lucy Fry) és Rose (Zoey Deutch) megszöktek a vámpírakadémiáról, de egy hosszabb bujkálás után elfogják és visszaviszik őket az iskola falai közé. Lissa egy mora, egy nemesi vámpírcsalád sarja, míg Rose egy dampyr, akiket a morák védelmére képeznek ki. Egy autóbaleset következtében Lissa elveszítette a családját, de azóta különleges kötelék van közte és Rose között. Rose célja, hogy Lissa testőre lehessen, és megvédje őt a rá leselkedő veszélyektől. Ezekből pedig bőven akad: az akadémia falain kívül gyilkos vámpírok, a strigák vadásznak rájuk, de az iskolán belül is valaki folyamatosan fenyegető üzeneteket hagy Lissa számára. Ráadásul Lissa egy olyan srácba, Dominicba (Christian Ozera) esik bele, akinek szülei önként lettek strigák. Rose pedig a nála sokkal idősebb dampyrba, Dimitribe (Danila Kozlovsky) zúg bele, aki a kiképzésben segíti őt.

  IMG_0086.CR2

  A Vámpírakadémia Richelle Mead nagy sikerű könyvsorozatának első részéből készült. Mead is meglovagolta a vámpíros sikerhullámot, de könyvébe mitológiai elemeket vegyített, és a Harry Potterhez hasonlóan egy különleges képességűeknek fenntartott iskola falai közé helyezte a cselekményt, hőseinek pedig itt is szembe kell néznie valami sötét, gonosz hatalommal. Mark Waters rendező már otthonosan mozoghat a gimnáziumok világában, hiszen ő rendezte a szinte kultikus státuszba emelkedő Bajos csajokat. A Vámpírakadémia sokban eltér a Twilight-szériától a vámpíros sztori ellenére. Itt nem olyan hangsúlyos a szerelem miatti szenvedés, Lissa kevésbé őrlődik két srác között. Itt a lényeg – akárcsak a Harry Potter esetében- a barátság: ez segít abban, hogy a hősök szembeszálljanak a gonosszal.

  IMG_0117.CR2

  Szerencsére a film nem veszi magát túl komolyan, és sokszor okoz megmosolyogtató pillanatokat. A forgatókönyv nem váltja meg a világot, de az öniróniának köszönhetően számos hibáján felül lehet emelkedni és el tudja szórakoztatni a nézőt. Külön piros pont jár az indításban az M.I.A. számért, ami meghozza azt a fajta fiatalos lendületet, ami a Twiligthra sosem volt jellemző. Látvány terén azonban jelentősen alul marad, és a CGI teremtmények sokszor elég olcsónak tűnnek. Lissa ugyan egy kissé unszimpatikus, de Rose karakterével már sokkal könnyebb azonosulni, egy laza, humoros, kemény lány, Zoey Deutch pedig ügyesen hozza az ironikus tinit, és az elszánt küzdősportost is. Danila Kozlovsky valószínűleg kevés lánynak fogja megdobogtatni a szívét, de Christian Ozerában van valami különleges sárm, amit szívesen elnéznénk még pár másik filmben. Olga Kurylenko kiváló a kissé részlehajló iskolaigazgatóként, míg a Modern Family fiatal szereplőjéből, Sarah Hylendből egy vastagkeretes szemüveggel sem lehet vesztest csinálni, habár a túlzó játékával azért rásegít erre.

  A Vámpírakadémia messze nem lesz olyan sikeres, mint a Twilight-széria, de a célközönsége azért szórakoztatónak fogja találni. A cliffhanger zárás azt mutatja, hogy a készítők szívesen folytatnák a történetet, a kérdés, hogy a stúdiók az Amerikában mutatott érdektelenséget követően ezt bevállalják-e. A végső csavar mindenesetre ígér néhány izgalmas dolgot, és ha visszaemlékezünk, akkor a Harry Potternél sem az első rész volt épp a legjobban sikerült.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon