MENÜ
 • Filmkritika: Valami Amerika 3

  Ez már nem az a Valami Amerika.

  Alex (Szervét Tibor) ismét felbukkan Budapesten, és Tamás (Pindroch Csaba), Ákos (Szabó Győző) és András (Hujber Ferenc) tudtukon kívül ellopnak tőle egy százmilliót érő bélyeget. A fiúk így rácsok mögé kerülnek a bélyegre pályázó két rivális banda tagjaival együtt, miközben Eszternél (Ónodi Eszter) bármikor beindulhat a szülés, Timi (Oroszlán Szonja) pedig kitartóan videóblogol, történjen bármi is körülötte.

  Herendi Gábor a 2001-es Valami Amerikával fél milliónál is több nézőt vonzott be a mozikba, és ezt a nézettséget a második résznek is sikerült megközelítenie. A szintén hatalmas közönségsikernek számító Kincsem után így Herendi magabiztosan vághatott bele a harmadik részbe, még úgy is, hogy a Divinyi Rékával közösen írt forgatókönyv ezúttal nem sikerült igazán erősre. A film műfaja sokkal inkább egy akcióvígjáték felé tolódott el, csakhogy az akciójeleneteknek nincs igazán tétje. Amikor a két rivális banda között elkezdenek záporozni a golyók egy elhagyatott épületben, miközben a Várnai testvérek a fülükre tapasztott kézzel, énekelve egy oszlop mögött próbálnak meglapulni, az olyan, mintha óvodások képzeletbeli puskákkal lövöldöznének egymásra a játszótéren. Egyáltalán nem életszerű a film végi nagyjelenet sem, ahol rendőrök árasztják el a Keleti pályaudvart olyan feltűnően egy akció közben, amit lehetetlen nem kiszúrnia annak, akit megpróbálnak elkapni. A teljesen hihetetlen legutolsó csavarnál pedig már csak fogjuk a fejünket, hogy tényleg nem nézhetnek minket ennyire hülyének.

  Ha az akciójelenetek nem is működnek igazán, akkor azért még bízhatnánk a vígjátéki vonalban. Nyilván nem várunk el intellektuális humort, de mintha itt is egy kicsit lejjebb tették volna a forgatókönyvírók a lécet. Továbbra is van néhány ütős egysoros, főleg Timitől, de a legtöbb poén azért színvonalban és viccességben is bőven elmarad az első két résztől. A legötletesebb momentumot a végére tartogatták, ahol a film fő támogatóinak termékeit a középpontba helyezve játszották el újra egy kissé átalakítva a film egyes jeleneteit. A színészgárda valószínűleg örömmel állt össze harmadszorra és az első két rész sikere és kultikus státusza egy csomó másik sztárt is vonzott. Többek között Pokorny Lia, Nagy Ervin, Scherer Péter, László Zsolt, Kovács Lehel, Stohl András és Ganxta Zolee csatlakozott újoncként, és a régi szereplőkkel ellentétben nekik egy kicsit több lehetőségük volt kibontakozni. Scherer Péter ki is hozza a maximumot a karakteréből, Nagy Ervin is látszólag élvezettel alakít homoszexuális macsót, aki női ruhába bújik a második részből ismerős musical börtönváltozatának kedvéért, Stohl András pedig egy olyan kevésbé ismert színészt alakít, aki nem veti meg a kokót, és még ő is legalább olyan átéléssel adja elő a Magányos csónakot a színpadon, mintha valamelyik színházban játszana épp el egy komoly szerepet.

  Nem lett rossz film a Valami Amerika 3, de mintha Herendi ebbe már nem rakott volna bele annyi szívet, így az első két részhez hasonlítva sokaknak csalódást fog okozni azzal, hogy nem akar egy bizonyos színvonal fölé emelkedni. A nézők viszont az első hétvégi jegybevételi adatok tekintetében továbbra is kíváncsiak a Várnai testvérek legújabb kalandjára, írjanak bármit is a kritikusok.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon