MENÜ
 • Filmkritika: Vadállatok

  Oliver Stone visszatért szadista, naturalista énjéhez, és egy igazán ütős akciófilmet hozott össze a drog világából.

  Ben (Aaron Johnson) és Chad (Taylor Kitsch) régi haverok, akik az évtized bizniszét hozták össze: Chad katonaként szolgált Afganisztánban, ahonnan fűmagokat hozott magával az Újvilágba, hogy botanikus haverjával a legütősebb marijuánát termesszék a világon. Ők Kalifornia aranyifjú királyai, akik mindketten ugyanazért a lányért, O-ért (Blake Lively) vannak oda. Szerencsére O-nak nem kell választania közülük, mert a srácok megosztoznak a lányon, így nem kapunk nyálas szerelmi drámát. Helyette több idő marad az akcióra, mivel a mexikói keresztanya, Elena (Salma Hayek) szemet vetett Benék üzletére, és társulni akar hozzájuk. Miután ajánlatát visszautasítják, O elrablásával kifejezi azt, hogy a fiúknak nincs más választásuk, mint az együttműködés. Kivéve, ha Chadék felveszik a kesztyűt a kartellel, és megpróbálják kiszabadítani O-t.

  Oliver Stone Don Winslow könyvét adaptálta a filmvászonra, a végeredmény pedig egy két órás pörgős videóklipp lett. Sajnos nem olvastam a könyvet, de az biztos, hogy el fogom, mert a filmmel kapcsolatban a legtöbb kritika azért érte Stone-t, mert sok esetben leegyszerűsítette a szereplőket és elvesztett némi szarkazmust a regényhez képest, ráadásul az eredeti befejezés mellé leforgatta a sajátját is. Én csak a látottakra tudom alapozni a véleményemet, ami igazán ütős lett. Ha ennél tényleg csak jobb az eredeti, akkor ezt muszáj lesz elolvasni is. Amit Stone-nak hozzá kellett adnia a könyvhöz, az jól sikerült: a film vizuális része hibátlan, gyönyörűek a képek, gyorsak a vágások, és pörgősek az akciójelenetek. És a szexjelenetek is hibátlanok…

  A nézőnek nincs ideje unatkozni, és brutalitásban sincs hiány, nem véletlen tehát a címválasztás. A lövöldözések, kínzások és drog mellett kapunk kellő mennyiségű humort és iróniát is, kezdve O nevének a lerövidítésétől, a Butch Cassidy poénon át a kövér japán Buddháig. Az üzeneteket jelző hang valószínűleg a világ legidiótább csengőhangja díjáért is versenybe szállhatna, az O meggyilkolását felvázoló videóüzenet befejezése pedig priceless kategória. Már a kezdésben elbizonytalanít minket Stone, hogy mindent el kell-e hinnünk a narrátornak, ami a kettős befejezésben is megmutatkozik. Az első túl shakespeare-i, míg a másodikat ott rontotta el, ahogyan felvázolja főhőseink jelenlegi sorsát. A kezdés és a befejezés közötti rész viszont rendkívül szórakoztatóra sikerült.

  A karakterek néha túl egysíkúak, O néhol már idegesítő, ahogy bulizni akar menni, vagy túszként pizza helyett salátáért könyörög. Mindenestre azt el kell ismerni, hogy Blake Lively nagyon okosan tud szerepet választani, így nem kell aggódnia a Gossip Girl befejeztével sem karrierje miatt. Taylor Kitsch szuper szexi, jól áll neki a rövid haj, és elég tökös is ahhoz, hogy elhiggyük neki, hogy egy ilyen mértékű marijuánatermesztéshez elegendő magot csempészett be magával Afganisztánból. Aaron Johnson tökéletes ellentéte, a buddhista, karitatív „drogbáró”, aki a végére még gyilkolni is megtanul.

  A pálmát a karikatúra szerepet hozó epizódisták viszik el, közülük is kiemelkedik Salma Hayek, akinek a szerepe nem hibátlan, hiszen egyszerre kell kemény maffiafőnöknek és a lányáért aggódó anyának lennie, de amikor a madrinát látjuk tőle, akkor hihetetlenül jól szórakozunk. John Travolta pocakos, kopaszodó korrupt rendőrfőnökként remekel, míg Benicio Del Toro idétlen frizurája ellenére is rendkívül hidegvérű. Ő az egyik legjobban eltalált karakter a filmben, minden mozzanata zseniális, elég ha csak a befejezésben a Chad felé dobott csókra gondolunk.

  Lehet, hogy a Vadállatok könyvben kicsit kerekebb, de a vásznon mindenképp lehengerlő, pörgős, vicces és brutális. Egy igazán okos akciófilm.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon