MENÜ
 • Filmkritika: Úton

  Jack Kerouac kultregényének adaptációja, amit sajnos úgy reklámoztak, mint Kristen Stewart első filmje az Alkonyat-trilógia óta. Azért ne ítélkezzünk elhamarkodottan.

  Sal (Sam Riley) élete regényén dolgozik. Megismerkedik Deannel (Garrett Hedlund) és feleségével, Marylou-val (Kristen Stewart). Dean rendkívüli személyisége hatalmába keríti Salt, aki stoppal és busszal bejárja az ötvenes évek Amerikáját. Szabadszelleműen éli és élvezi az életét, miközben a nagy művéhez gyűjt tapasztalatokat és ihletet.

  Jack Kerouac könyve a megjelenése óta számos generációnak meghatározó regénye. Egyedi elbeszélésmódjával és szabadságvágyával a lázadó fiatalok egyik szócsövévé, életérzésük megtestesítőjévé vált, és lett belőle olyan kultikus regény, amelyre a Narancsvidékben Marissa a kedvenc könyveként hivatkozik. A Pi élete után egyúttal egy újabb olyan regény került a vászonra Walter Sallesnek köszönhetően, amiről azt tartották, hogy megfilmesíthetetlen. Ebben az esetben azonban nem az okozza a gondot, hogy egy kisfiút és egy tigrist kell összezárni egy csónakban, hanem hogy a regénynek nincs igazán cselekménye, Kerouac eredetileg egy tekercsre, tagolatlanul jegyezte fel önéletrajzi ihletésű gondolatáradatát.

  Azok, akik olvasták a regényt, azt gondolják majd, hogy a könyv sokkal jobb, mint a film. Azok pedig, akik nem olvasták, értetlenül állnak az egész előtt, hogy mi ez a két és fél órán keresztül tartó zagyvaság. Őszintén bevallva az első negyven percben nekem többször is leragadt a szemem, de utána valamivel mégis fel tudta kelteni a figyelmemet, és a második felében még le is nyűgözött. Ha nem is sikerült Sallesnek teljes mértékben átültetni a vászonra azt az életérzést, ami a regényben annyira átütő, mégis magával tudja ragadni a nézőt. Emellett a film gyönyörű képeket használ, ami alapfeltétel egy olyan mozihoz, ahol a szereplők autóval járják be az ötvenes évek Amerikáját.

  Ami miatt nem lett annyira tökéletes az egész, az talán a részben elhibázott casting. Sam Riley arcszerkezetével inkább hasonlít egy sorozatgyilkosra, mint egy íróra, de a főszereplők közül még talán ő teljesít a legjobban. Garrett Hedlundban viszont nincs meg az a vonzerő, amellyel Dean bolondít magába mindenkit. Sokkal izgalmasabb lett volna, ha a James Franco (Salként) és Joseph Gordon-Levitt-féle szereposztás valósul meg. Habár számomra James Franco épp Dean tökéletes megtestesítője. A film reklámkampányát Kristen Stewartra építették, ami anyagi szempontból talán érthető, de ennél racionálisabb magyarázat nem létezik rá. Stewart rajongótábora ugyanis nem elég érett és intelligens ehhez a filmhez, míg az Úton rajongóit inkább elriasztják a tinisztárral szembeni előítéleteik. Egyébként Kristen is hozza a kötelezőt, és azzal, hogy meztelen ülve a kocsiban egyszerre veri ki a két srác farkát, igyekszik kitörni a rá aggatott skatulyából.

  Érthetetlen módon a moziplakátra Kristen mellé számos hollywoodi nagyágyú neve fel se fért, pedig sokan körülbelül ugyanannyit szerepelnek benne, mint Stewart. Kirsten Dunst sokkal izgalmasabb Dean másik feleségeként. Viggo Mortensen az egyik legemlékezetesebb képen jelenik meg, ahogy belőve alszik egy kisgyereket tartva a másik karjában. Amy Adams szokás szerint zseniális, még ha szinte rá sem lehet ismerni, Steve Buscemi pedig még egy meleg szexjelenetet is bevállalt. A legérdekesebb karakter viszont Tom Sturridge, aki Carlo Marxként Dean biszexuális oldalát hozza elő, miközben Carlo is érzelmileg Dean megszállottjává válik.

  Az Útonnak nem sikerült teljes mértékben rácáfolnia a könyv adaptálhatatlanságával kapcsolatos véleményekre. Sok rajongó valószínűleg nagyon elkeseredett lesz, nekem mégis felkeltette annyira a kíváncsiságomat, hogy utána elolvassam a könyvet is. Ezért, a film hangulatáért, képi világáért, és a mellékszereplők alakításáért pedig már megérte megcsinálni ezt a filmet, még akkor is, ha lehetett volna jobb is a végeredmény.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon