MENÜ
 • Filmkritika: Üdvözöljük Norvégiában!

  Vígjáték menekültekkel. Nem túl szokványos, igaz?

  Primus (Anders Baasmo Christiansen) csődbe ment szállóját menekültbefogadó állomássá alakítja át. Meg is érkezik az elszállásolandó ötven menekült, köztük a segítőkész Abedi (Olivier Mukuta) és az arab mérnök, Zoran (Slimane Dazi). A tábor azonban csak félkész állapotban van, és Primusnak még a működési engedélyt is meg kell kapnia az állami támogatás elnyeréséhez. A különböző nemzetiségű és vallású lakókkal teli menekültszállón ez azonban korántsem olyan egyszerű, ahogy azt Primus gondolta, főleg úgy, hogy még a családja sem hisz igazán benne.

  A menekültkérdés megkerülhetetlen témává vált az elmúlt évek európai filmművészetében. Az ezzel foglalkozó filmek műfaja általában dráma (A tenger törvénye), vagy dokumentumfilm (Tűz a tengeren). Láthattuk már azt is, hogy a svédek hogyan állnak a témához a Play, gyerek”játék”? című kiváló filmdrámában, és most a nyugati szomszédjuktól is kapunk egy menekültekkel teli filmet, ami azonban meglepő módon egy vígjáték. Ráadásul a rekeszizom-fájdító, térdcsapkodós fajtából. Rune Denstad Langlo nem fél senkiből és semmiből viccet csinálni. A legtöbb poént természetesen az adja, hogy egy menekültszálló üzemeltetése sokkal több kihívással jár, mint ahogy azt a kissé nyers stílusú Primus eleinte gondolta, de még a norvégok is megkapják a magukét (az ország déli részéről érkezőket például Primus egyszerűen csak Norvégia görögjeiként emlegeti).

  Az Üdvözöljük Norvégiában! viszont mégsem elsősorban a menekültekről szól. Rune Denstad Langlo a Titanic Filmfesztiválon fődíjat nyert korábbi munkájához, az Északhoz hasonlóan ezúttal is egy mogorva, magának való középkorú férfit tesz meg a főhősének, akit olyan emberekkel hoz össze a sors, akik egyre tovább lökik őt a célja felé és jelentősen átformálják a jellemét. Primus, akinek eddig minden vállalkozása csődbe ment, eleinte csak a könnyű pénzszerzést látja a menekültekben, de egy cseppet sem érdekli a sorsuk. Zorannak és Abedinek köszönhetően azonban eléri azt a pontot, amikor az újdonsült és váratlan barátságok fontosabbá válnak számára az üzletnél, amit a számtalan nehézség ellenére sem ad fel.

  Primus karaktere remek összhangban van a két menekülttel, az egymást fricskázó beszólásaik egyenesen sziporkázóak. Ráadásul a film tartogat egy másik kiváló triót is, ami Primusból, a pesszimista feleségéből és a kamasz lányukból áll. Egy harmadik migráns, a szintén tinédzser Mona karaktere is telitalálat, különösen akkor, amikor mellette van Primus lánya, Oda is. A tinit alakító Nini Bakke Kristiansen A fergeteges humor mögött azonban ezúttal is komoly emberi drámák húzódnak meg. Az egyik menekült lány nyelvórán elhangzó mondata, vagy a tény, hogy egy öt nyelven beszélő, segítőkész bevándorlót is simán kidob a befogadó rendszer, ugyanúgy szíven ütnek minket, mintha egy dokumentumfilmet néznénk, mert tisztában vagyunk azzal, hogy ez hiába is egy vidám köntösbe csomagolt fikció, számos hasonló sorsú menekült van most Európában.

  Az Üdvözöljük Norvégiában! így nemcsak a rekeszizmainkat tornáztatja meg intenzíven, de a lelkünket is megdolgozza egy kicsit.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon