MENÜ
 • Filmkritika: Transz

  Danny Boyle legújabb filmjében annyiszor veri át és téveszti meg a nézőt, hogy azt meg sem lehet számolni.

  Simon (James McAvoy) egy aukciós háznál dolgozik. Mikor megtudja, hogy egy nagy értékű Goya-festményt fognak elárverezni, szövetkezik a Franck (Vincent Cassel) vezette bűnbandával. A rablás során azonban a fejét ütés éri, ezt követően amnéziával küzd, és nem tudja felidézni, hol is lehet a festmény. Franck így egy véletlenszerűen kiválasztott pszichiáterhez, Elizabeth-hez (Rosario Dawson) küldi, hogy hipnózissal idézzék elő az emlékeit. A terápia azonban nem zökkenőmentes, egyre több elrejtett dolog bukkan elő Simon múltjából.

  Danny Boyle az olimpia nyitóceremóniáját letudva egy tökéletes thrillerrel tért vissza a filmek világához. A történet végig csavaros, az erőviszonyok folyamatosan változnak, mi meg csak kapkodjuk a fejünket, ahogy egymás után döbbenünk rá arra, hogy ismét megvezettek minket, semmi sincs még megoldva, és semmi nem az, aminek elsőre, másodszorra, vagy akár harmadszorra tűnik. A megtévesztések állandóak, ehhez okosan használja fel Boyle a film témáját, a hipnózist, így sokszor nem tudjuk megkülönböztetni, hogy mi a valóság, és mi az, ami csak Simon fejében játszódik le egy kezelés alatt. A vágás pörgős, az egész film Boyle-tól megszokottan olyan, mint egy hosszúra nyújtott videóklipp, amihez a már jól megszokott alkotótárs, Anthony Dod Mantle gyönyörű képei és ötletes beállításai szolgálnak a nyomasztóan hideg és tökéletes belső terekbe zárva.

  Már a nyitójelenet is magával ragadja a nézőt a pörgős műkincsrablással, ami nem tűnik olyan egyszerűnek, mint amikor 1911-ben a Louvre egyik alkalmazottja zárás után a kabátja alá rejtett Mona Lisával sétált ki az épületből. Nem lehet azt mondani, hogy az ember tökéletesen fog érteni minden egyes fordulatot a filmben, de Boyle megpróbál mindenre magyarázatot adni, beleértve azt is, hogy miért borotválja le szex előtt Dawson a szeméremszőrzetét, a végeredményt totálban meg is mutatva nézőknek. Boyle ügyesen irányítja Ewan McGregor fiatalabb kiadását, McAvoyt, aki a film legszerethetőbb szereplőjévé válik. Cassel szinte végig hidegnek tűnik, aztán rájövünk, hogy ő is mennyire könnyen megvezethető. Dawson nem csupán bevállalós, de igazi femme fatale is tud lenni, amit eddig nem feltétlenül gondoltunk volna róla.

  A lezárás érzelmességének szükségességén lehet vitatkozni, de az vitathatatlan, hogy Boyle egy tökéletesen fordulatos, lebilincselő és okos thrillert tett le az asztalra. Így kell ezt csinálni.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon