MENÜ
 • Filmkritika: Thelma

  Szabadíts meg a gonosztól!

  Thelma (Eili Harboe) egy rendkívül vallásos családból kerül Oslóba, ahol biológia szakra jár az egyetemen. Az iskola könyvtárában tanulás közben váratlanul rohamot kap. Ennek lesz szemtanúja Anja (Kaya Wilkins), akivel később összebarátkozik, és egymásba szeretnek. Thelma érzelmeinek elmélyülésével azonban egyre furcsább dolgok történnek a lány körül, és felerősödik egy olyan természetfeletti képessége, amit nem képes kontrollálni.

  Joachim Trier az első angol nyelvű rendezése után ismét Oslóba helyezte legújabb filmjének cselekményét, és a középpontban újra egy titkot leplező család, valamint a felnőtté válás nehézségeivel szembenéző fiatal áll. Már a felütés is rendkívül erős, ahol a kisgyerek Thelma édesapjával vadászni indul, de az erdőben egy őzről az apa a lánya felé fordítja a fegyverét. Arra azonban, hogy megtudjuk, miért is tette ezt, szinte a film végéig kell várni, mert ugrunk egyet az időben és Thelma már egyetemre jár. Külön városban lakik ugyan, de az édesanyja állandóan hívogatja őt, és mindenről be kell számolnia. Ami eleinte féltő óvásnak tűnik, arról később kiderül, hogy valójában állandó ellenőrzés, mert valami nem stimmel Thelmával. Ezt már az első rohamánál érezhetjük, melyet megelőzően egy madárraj közelít a könyvtár felé, és az egyik állat nekirepül az üvegablaknak. Gyakoriak az áramkimaradások a lány körül, a színházban ülve pedig majdnem leszakad az egyik felfüggesztett mennyezeti elem, miközben Anja a kezéhez, majd a combjához ér.

  Otthonról elszakadva Thelmát teljesen új impulzusok érik a nagyvárosban, de neveltetéséből fakadóan szinte állandó bűntudat gyötri. Furdalja a lelkiismerete, ha megiszik egy pohár alkoholt, azzal pedig végképp nem tud mit kezdeni, hogy felébred benne a vágy Anja iránt. Közben az orvosi vizsgálatok kizárják az epilepsziát, a lánynak pszichogén rohamai vannak, a katalizátor pedig sokszor az Anja iránti érzelem és az elfojtott szégyenérzet. Thelma nem tudja kontrollálni a hirtelen felerősödő természetfeletti erejét, ami így veszélyessé válik a környezete számára. Trier mesteri műfaji kavalkádot alkot, amiben a homoerotikus thriller keveredik egy szuperhősfilm eredettörténetével egy európai művészfilm keretein belül, miközben még Stephen King Carrie-jét is megidézi. A film tele van különleges pillanatokkal, amikor elbizonytalanodunk, hogy vajon a valóságot látjuk, vagy Thelma csak képzelődik. Jakob Ihre operatőri munkája ezekben a jelenetekben különösen lélegzetelállító. Már a Hétköznapi titkainkban is beleégetett néhány képet a memóriánkba az autóbaleset lassított felvételeivel, vagy épp a törmelékek között lebegő Isabelle Hupperttel, és jó néhány újabb feledhetetlen vizuális csodát tett most még ezekhez hozzá.

  Joachim Trier egy lebilincselő képi világú, izgalmas műfajkavalkádú filmmel jelentkezett, melynek cselekménye ugyan egy kicsit lassan csordogál, de megborzongat, és sokáig nem enged el.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon