MENÜ
 • Filmkritika: Taxi Teherán

  A filmkészítéstől eltiltott iráni rendező Arany Medvével díjazott filmje.

  Jafar Panahit politikai okokból bebörtönözték, vallatták, házi őrizetre ítélték és húsz évre eltiltották a filmezéstől. Azóta harmadik filmjét készítette el gerilla módszerekkel, titokban. Egy taxi rejtett kamerájának felvételeit látjuk, ahogy egy férfi és egy nő a lopás miatti büntetések szigorításán vitatkozik. A taxinak akad egy másik utasa is, aki miután kettesben marad a sofőrrel, átül az első ülésre, és csodálatát fejezi ki a sofőr iránt, akiben ráismer Panahira. A férfi betiltott DVD-kkel kereskedik, és korábban ő szerezte meg a rendezőnek a Volt egyszer egy Anatóliát és az Éjfélkor Párizsbant. Ezúttal épp egy rendező szakos hallgatóhoz tart az illegális lemezeivel. Közben megállítják őket egy motoros baleset helyszínén, és a sérült férfit berakják a hátsó ülésre. A jajveszékelő felesége beül mellé, és arra kérik Panahit, hogy rögzítse a telefonjával a férj végrendeletét, mert ha meghal, akkor a feleség nem kap semmit. A kórházból a nő még kétszer felhívja Panahit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megkapja a felvételt annak ellenére, hogy a férje akkor már nincs életveszélyben.

  taxi1

  Egymást váltják a furábbnál furább alakok, majd Panahi felveszi az unokahúgát, aki lelkesen meséli a nagybátyjának, hogy épp egy rövidfilmet kell csinálniuk az iskolában és arról tanulnak, hogy milyen szabályokat kell ahhoz betartani, hogy egy film forgalmazható legyen Iránban. A kislány el is kezdi sorolni: nem mutathatja be a rút realizmust, egy férfi és egy nő nem érintkezhet benne, öncenzúrát kell alkalmazni, és egy pozitív hős nem viselhet nyakkendőt. Ezután beül Panahi egyik régi ismerőse, aki nyakkendőt visel, és elmeséli, hogy megtámadták és kirabolták. Felismerte a támadóit, de nem akarja feljelenteni őket, mert előtte súlyos anyagi gondokkal küzdöttek, ami így megoldódott. Szerinte bárki lehet tolvaj, és egy tolvaj ugyanúgy néz ki, mint bármilyen másik ember. Ekkor azért már elkezdünk gyanakodni, hogy Panahinak vajon tényleg ekkora szerencséje volt, és a véletlennek köszönhetően váltják így egymást az érdekesebbnél érdekesebb emberek az ülésén, vagy az egész csak megrendezett, amivel az iráni állapotokat próbálja elmesélni az országból kicsempészett filmjével.

  taxi2

  Ezután az unokahúga egyedül marad az autóban, és egy menyasszonyt és egy vőlegényt kezd el filmezni a fényképezőgépével. A vőlegény zsebéből kiesik egy papírpénz, amit egy arra járó guberáló kisfiú felvesz és eltesz. Ekkor a kislány nagyon mérges lesz, mert a filmje így bemutathatatlanná vált, ezért megkéri a fiút, hogy ismételjék meg az előbb történteket, de most becsületes módon adja vissza a gazdag férfinak a pénzét. Így újra eljátsszák az egészet az elejéről, a gyanúnk pedig beigazolódik, hogy valóban egy áldokumentumfilmet látunk, és bármennyire is bátran beszél bizonyos dolgokról, egy kissé becsapva érezzük magunkat. A film idén Berlinben elnyerte az Arany Medvét, a díjat pedig Panahi helyett az unokahúga vette át. A cserfes és okos lány egyébként a film fénypontja, és Panahi többször is használja a kislány kamerájának képeit, így ő is alkotótárssá válik, aki talán a jövő egyik nagy filmese lehet még.

  taxi3

  A Taxi Teherán egy nagyon fontos film, ami az iráni politikai helyzetről és a filmkészítés ebből fakadó nehézségeiről szól. Panahi mégis mosolyogva ül a taxiban és mindenféle panaszkodás nélkül mutatja meg, hogy egy mesélni akaró embert semmiféle tilalom nem tarthatja vissza attól, hogy valami igazán maradandót alkosson a maga kreatív módján. Az ő száján csak egyetlen apró megdöbbentő megjegyzés csúszik ki: minden hangban az egykori vallatója hangját keresi.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon