MENÜ
 • Filmkritika: Tajtékos napok

  A lány, akit Duke Ellington hangszerelt, és akinek lótuszvirág nőtt a tüdejében.

  Colin (Romain Duris) mániákus Partre gyűjtő legjobb barátja, Chick (Gad Elmaleh) találkozgat egy lánnyal, Alise-szel (Aissa Maiga), aki történetesen Colin szakácsának, Nicolas-nak (Omar Sy) az unokahúga. Colin irigykedik a barátjára, és kijelenti, hogy ő is szerelmes akar lenni. Isis (Charlote Lebon) uszkárjának szülinapi partyján megismerkedik Chloéval (Audrey Tautou), akivel együtt sandacsacsáznak, majd újra találkoznak, és ekkor egy felhőbe ülve járják Párizs utcáit. Egymásba szeretnek és összeházasodnak. A nászútról azonban Chloé betegen tér haza. Frászpirin professzor (Michel Gondry) megállapítja, hogy Chloé köhögését a tüdejében növő lótuszvirág okozza. Colin minden pénzét arra költi, hogy Chloét virágok vegyék körül, amelyek elijesztik a lótuszt. A kezelések finanszírozására még munkákat is kell vállalnia. Miközben Chloé egyre betegebb lesz, a házuk egyre inkább zsugorodik össze, Chick pedig egyre fanatikusabban szórja a pénzét Partre ereklyékre, Alise-ről megfeledkezve.

  Boris Vian kultikus regényének adaptációjába a legtöbb rendezőnek biztosan beletört volna a bicskája. De nem Michel Gondrynak, akinek korábbi művei, az Egy makulátlan elme örök ragyogása, Az álom tudománya, és a Tekerd vissza, haver! alapján olyan, mintha ez a regény pont azért íródott volna ’46-ban, hogy majd később Gondry fantáziájára szabva jelenjen meg a filmvásznon. A két művész agya mintha teljesen egy rugóra járna, ugyanolyan szürreális víziókkal rendelkeznek. Gondrynak köszönhetően így ötletesen jelenik meg a játéka során koktélokat készítő zongora, a csapokból kibújó vacsora-alapanyagul szolgáló angolnák, vagy épp a sandacsacsa tánclépései. A film segítségével válik teljesen egésszé Vian műve, hiszen ez eleveníti meg olyan fontos elemeit, mint a zene és a színek.

  A kezdeti színkavalkád aztán alábbhagy, Chloé betegségével egyre inkább alakul át, és amortizálódik le a lakás, egyre jobban fakulnak ki a színek, míg végül fekete-fehérré válik a kép. Gondry nem csupán szolgaiul másolt, hanem a saját ötleteit is hozzárakta a filmhez. Zseniális például, hogy a konyhai kisegér egy jelmezbe öltöztetett ember, vagy ahogy Jézus részt vesz az esküvőn. A kereszt alakú mobilról nem is beszélve… Még a regény leghangsúlyosabb mondatai is egy az egyben jelennek meg a vásznon, ahogy a történetet gépelő titkárok írógépeinek képét vágják be. Az egyetlen rész, amit sajnálok, hogy kimaradt, az az utolsó fejezet, amelyben a kisegér nem bírja már tovább nézni Colin szenvedését, így inkább belehajtja a fejét egy macska szájába. Ezt viszont kárpótolta azzal, ahogy az egér a házból kimenti Chloé rajzát, amik aztán a gépelt oldalakat végigpörgetve animálva jelenítik meg Chloé és Colin szerelmét.

  Amiben viszont Gondry nem volt elég bátor, az az emberi élet jelentéktelenségének ábrázolása. A könyvben a korcsolyapályán egymásra eső emberek hulláit tisztogatók söpörték ki, a kórházba  siető Colin levágta a késlekedő ruhatáros fejét, a lelencház propaganda kirakatában kisgyerekek torkát vágták át, a Partre-előadáson pedig emberek tucatjai haltak szörnyet a rájuk zuhanó karzat miatt. Ezeket a részeket Gondry vagy egyáltalán nem, vagy csak súlytalanul, komolytalanul véve mutatja meg. A könyv olvasása során számomra a legnagyobb traumát az egyház tagjainak viselkedése adta a szegények temetése kapcsán. A filmben ez a gúnyos karikatúra szintén nem okoz olyan sokkot, mint olvasva.

  A színészek játéka varázslatos. Duris és Tautou már a Lakótárat keresünk-ben is remek párost alkotott, az itt kibontakozó szerelem kémiája azonban mindent elsöprő. Duris sármos, imádnivaló, Taotou a nagy őzikeszemeivel elragadó, és összeszorul a szívünk, ahogy leépülni látjuk őt. Az Életrevalókkal befutott Omar Sy szintén lubickol a szerepében, akár a legmenőbb sandacsacsásként, akár a Chloé betegsége miatt napok alatt éveket öregedő barátként. Elmaleh totál fanatikus, a két ifjú színésznő, Maiga és Lebon pedig rendkívül izgalmas karakter.

  Úgy néz ki, hogy Gondry visszatalált a gyökereihez, és hihetetlen ötletorgia keretében varázsolta a vászonra a világirodalom egyik legszebb, legkülönlegesebb és legszomorúbb szerelmi történetét.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon