MENÜ
 • Filmkritika: Tabu

  Volt egy farmom (meg egy krokodilom és egy szeretőm) Afrikában.

  Aurora (Laura Soveral) nem egy átlagos portugál nyugdíjas. Mikor megjön a havi apanázsa, felveszi a bundáját és a napszemüvegét, és az összes pénzét eljátssza a kaszinóban. Van egy színes bőrű ápolónője is, akiről azt gondolja, hogy mágiával befolyásolja az életét. Mikor kórházba kerül, legjobb barátnőjét, Pilart (Teresa Madruga) arra kéri, hogy keresse fel egykori nagy szerelmét, Venturát. Az férfi visszaemlékezéséből bontakozik ki egy szenvedélyes szerelmi történet arról az időszakról, amikor a fiatal Aurora és Ventura titkos viszonyt folytatott egymással Afrikában, miközben Aurora a férje gyermekét várta.

  A portugál Miguel Gomes a tavalyi Berlinaléról a kritikusok díjával távozott teljesen megérdemelten. A Tabu egy nehezen megfogható, mégis csodálatos, ötletes, merész, szürreális és újító film. A prológusban egy fehér férfi járja a szavannákat, miközben szerelmének képe kísérti őt, ami elől egy krokodil elé veti magát. Hatásos kezdés, amit azzal a fricskával von össze, hogy egy filmet látunk a filmben, hiszen a történet első felének, az Elveszett Paradicsomnak a hősnője ezt egy moziban nézte végig. A karakterek már itt is zseniálisak: Pilar nem akarja megbántani a festő barátját, így ha látogatóba várja magához, akkor mindig kiteszi a tőle kapott képet, ellenkező esetben viszont egy másik festmény lóg a falán. Aurora egy igazi idős díva, akinek ami a szívén, az a száján. Gomes már itt is játszik egy kicsit a filmes eszközökkel, például amikor Aurora a kaszinóban mesél, akkor nem körülötte forog a kamera, hanem a háttér mozog mögötte.

  Az első rész mégis egy kissé túl furcsa, és az ember szeme néha akaratlanul is leragad, hogy aztán annál nagyobbra nyíljon ki a második rész, a Paradicsom játékossága láttán. Gomes a némafilmek hangulatát idézi meg, és míg tavaly A némafilmes csak egy rövidke gag erejéig játszott el azzal a szituációval, hogy a főhősét némának hagyta, miközben a környezetének zajai hallhatóvá váltak, addig a Tabu ennél sokkal elvetemültebb eszközt alkalmaz. A szerelmi történet képsorai közben a szereplők hangját nem halljuk, de minden más háttérzaj, illetve a filmbeli zenekar dalai is hallhatóak. A mesélő szerepét Ventura veszi át, aki a némafilmek feliratait helyettesíti így.

  A nézőt mégse bízzák rá egy hirtelen felbukkant narrátorra, így a képsoroknak köszönhetően nem kell teljes mértékben Ventura elbeszéléseire hagyatkozni, akinek monológjai nem minden esetben fedik teljes mértékben a valóságot, vagy nem térnek ki olyan kényes témákra, mint amilyen a Ventura és Mario közötti kapcsolat, ami teljesen más értelmet nyer a képek alapján, mintha csak hallanánk róla. És ez az igazi zsenialitása a filmnek, hogy a lehető legrealisztikusabban viszi a vászonra egy régi románc felidézését. Hiszen ha mi mesélünk egy régi szerelmünkről, akkor a párbeszédeket mi sem tudjuk pontosan felidézni miközben emlékezetünkben pörögnek az emlékképek, egyes zajokra és dalokra mégis tökéletesen vissza tudunk emlékezni, amiket a vele töltött idő közben hallottunk bizonyos helyeken és szituációkban. Ehhez remekül passzol a fekete-fehér képeken is átütő tekintetű, hetyke bajszú Carloto Cotta, aki a némafilmsztárok tökéletes másolata.

  A Tabu garantáltan maradandó moziélménnyé válik szürreális történetével, játékos újításaival, gyönyörű képeivel, ötletes beállításaival és finom humorával. Ez után a film után már sokkal kevésbé lesz érdekes, hogy mi is történt tavaly Marienbadban, mert kaptunk egy újabb különleges és csodálatos filmalkotást.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon