MENÜ
 • Filmkritika: Szörny Egyetem

  A rémisztés művészetének és az animációs technológiának a felsőfoka.

  Mike egy a Szörny Rt.-nél tett osztálykirándulás hatására kisszörny korától kezdve arra vágyott, hogy egyszer majd rémisztő lesz belőle és a Szörny Egyetemen fog tanulni. Szorgalmának köszönhetően fel is veszik az egyetem rémisztő szakára, csakhogy hamarosan rá kell jönnie, hogy itt a magolás nem elég, rémisztőnek is kell lennie, ami nem feltétlenül tanulható. Itt ismerkedik meg Sullivannel, akinek apja legendás rémisztő, és neki is minden adottsága megvan, hogy ő is azzá váljon, csak épp lusta tanulni. Így a félévi vizsgán mindkettőjüket meghúzzák. Mike mégis talál egy lehetőséget, egy iskolai versenyt, amivel bizonyítani tudja, hogy ő a legjobb. Az igazgatóval fogadást kötnek, hogyha megnyeri a versenyt, akkor csapatának minden tagja visszakerül a rémisztő szakra. Ez azonban nem egyszerű feladat, ha a lúzereket tömörítő csapatot, az Ocsmánykákat kell győzelemre vezetnie.

  A Pixar stúdió a Toy Story és a Verdák után a 2001-es Szörny Rt.-t szemelte ki arra, hogy érdemes hozzá folytatást készíteni. Pontosabban egy előzményfilmet, ami megmutatja azt, hogy a Mike és Sully hogyan kerültek a Szörny Rt.-hez, és hogyan sajátították el a rémisztés tudományát. A világ lélegzetvisszafojtva várta ezt a filmet, mivel a stúdió utolsó két munkája, a Verdák 2. és a Merida, a bátor nem hozták azt a hihetetlenül magas színvonalat és kreativitást, amivel a Pixar korábbi tizenegy csodája elkényeztetett minket. A nagy feladat ráadásul Dan Scanlonra várt, aki eddig egyedül egy Pixar rövidfilm társrendezőjeként csillogtathatta meg a tudását, így nagy nyomás nehezedhetett rá első önálló rendezésénél. A Merida csak átlagosra sikerült, és túlzottan érződött rajta a Disney hatása a daloló hercegnővel. A Verdák 2. színvonala messze kenterbe veri az animációs filmek többségét, de nem tudott felnőni olyan nagy elődökhöz, mint Toy Story, a Némó nyomában, A hihetetlen család, vagy épp a Fel!.

  A jó hír az, hogy a Pixar visszatalált a gyökerekhez, és egy újabb csodás filmet hoztak létre a már megszokott lélegzetelállító színvonalon, tele humorral és szívvel. Annak idején az animációs technológia csúcsát jelentette a Sulley testét borító szőrzet és persze a Pixar azóta sem állt meg a fejlődésben, így a látványra ezúttal sem lehet semmi panaszunk. A két főszereplő imádnivaló, még akkor is, ha Sulley az elején elég nagyképű. A készítők megmutatják  a gyerekeknek, hogy milyen fontos is a csapatmunka. Érdekes tanulsága a filmnek, hogy nem lehet mindent szorgalommal elérni, vannak olyan álmok, amelyek megvalósításához bizonyos adottságok is szükségesek. Ettől persze nem kell megijedni a szülőknek, egyetlen gyerek sem fogja sarokba dobni a könyveket, pusztán arra világít rá, hogy attól, hogy valaki vadászpilóta akar lenni, lehet hogy rajta kívül álló okok miatt mégsem válhat azzá, bármennyit is tanul. De ettől függetlenül az irányítótorony vezérlőjének még lehet ő a sztárja.

  A többi karakter már kissé sablonosabbra sikerült. Nem fogjuk az Ocsmánykák egyik tagját sem annyira megszeretni, mint a két főhősünket, ők végig csak asszisztálnak. Az igazgatónőt leszámítva a legegyedibb karakter Scott anyukája, aki eleinte a tipikus, féltő anya, aki este nyolckor mindenkit ágyba parancsol, mert másnap iskola. Aztán fény derül egy guilty pleasure-jére, hogy imádja a metál zenét bömböltetni a kocsijában, és ez a jelenet a film legmókásabb része. A történet eleinte kissé sablonos, sejthetjük hogyan fognak helytállni a versenyen az Ocsmánykák, az íróknak aztán mégis többször is sikerül meglepniük minket, ahogy újabb és újabb olyan csavart raknak a történetbe, amire nem feltétlenül számítottunk egy mesétől. És ettől válik igazán élvezhetővé a film minden korosztály számára.

  A Szörny Egyetem előtt ezúttal is kapunk egy rövid kísérőfilmet a Pixartól. A Kék esernyő ugyan nem varázsolt el minket annyira egyszerű történetével, mint korábban a La Luna, de a fotorealisztikus látványvilága lenyűgöző. Szinte lehetetlen eldönteni azt, hogy animációs vagy valós hátteret látunk-e. A stúdió kreatív alkotói ezúttal az utcán található különböző tárgyakat ruházták fel emberi karakterekkel, akik megpróbálnak segíteni, hogy a kis kék esernyő utolérje piros társát.

  A Szörny Egyetem megmutatta, hogy a Pixar stúdióban még mindig túlteng a kreativitás, az ötletesség, és továbbra is ők a legjobb mesemondók és animációs szakemberek a világon. MI pedig rádöbbenünk arra, hogy sosem fogunk kiöregedni a mesékből, ha azok ilyen magas színvonalúak.Hajrá Ocsmánykák! Szép volt Pixar!

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon