MENÜ
 • Filmkritika: Szólít a szörny

  A barátságos, történetmesélő szörny.

  Connor (Lewis MacDougall) édesanyja (Felicity Jones) rákos beteg. Az állapota egyre romlik, ezért Connornak egy időre a nagymamájához (Sigourney Weaver) kell költöznie. Éjszakánként a kisfiú különös dolgokra lesz figyelmes: mintha valami hívná őt a házukkal szemközti dombról, aminek a tetején egy öreg fa áll. Egyik este éjfél után hét perccel a fa életre is kel, és felkeresi Connort, hogy elmeséljen neki három történetet.

  J. A. Bayona filmjének címe megtévesztő: ha igazi borzongásra számítunk, akkor rossz filmre ültünk be. Az tény, hogy a címszereplő miatt A Szólít a szörny félelmetesnek tűnhet a gyerekek számára, és Bayona talán egy kicsit túl sok mindent mentett át az Árvaház műfajából, amivel egy kissé nehézkessé teszi annak a célcsoportnak a megszólítását, akikhez a film mondanivalója szól, viszont egy cseppet sem horror. Sokkal inkább a A faun labirintusát megidéző, sötét tónusú, szívhez szóló tanmese, ami megtanít szembenézni a halállal. A szörny három mesét mond el a kisfiúnak, amik nem várt tanulságokkal szolgálnak Connor számára. A negyedik történetet azonban már a szörny várja Connortól, amiben meg kell osztania a visszatérő rémálmát, melyben az édesanyja egy mély szakadékba zuhan, mert nem bírja visszahúzni őt a peremre. A film metaforái elgondolkodtatóak és meghatóak, és a szörny meséi különleges animációs technikával elevenednek meg a szemünk előtt.

  A filmet mindenképp eredeti hanggal érdemes nézni, melyben Liam Neeson szólaltatja meg a szörnyet. Ez azért is fontos, hogy később össze tudjuk kapcsolni, hogy valójában ki is ez a „szörnyeteg”, és ennek köszönhetően válik katartikussá a film fináléja, amikor Connor körbenéz az újdonsült szobájában. Felicity Jones visszafogott játékával és a maszkmesterek segítségével fájdítja meg a szívünket. Toby Kebbelnek Connor édesapjaként csak egy rövid szerep jut, de azt annál ügyesebben és emlékezetesebben használja ki. A film legnagyobb negatívuma a gyenge CGI mellett Lewis Macdougall, akinek a vállára hatalmas súly nehezedik, amit nem bír el maradéktalanul. Bayonának rendkívüli szerencséje volt Tom Hollanddel A lehetetlen castingján, de sajnos nem terem hasonló tehetség minden bokorban. Macdougall akkor a legjobb, amikor Sigourney Weaverrel közösen osztozik a vásznon, a kettejük fokozatosan formálódó kapcsolata a film egyik legizgalmasabb vonala.

  A Szólít a szörny, egy kissé gótikus stílusú, komor, szívszorító tanmese arról, hogy az élet nem mindig igazságos, de mindenkinek meg kell tanulnia feldolgozni egy szerette elvesztését. Még akkor is, ha ezzel néhányan túl korán szembesülnek, és nincs abban semmi rossz, ha ilyenkor szükségük van egy kis segítségre.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon