MENÜ
 • Filmkritika: Színpadon az életem

  Senki sem jön úgy lázba Stromae zenéjétől, mint Isabelle Huppert.

  Marvin Bijou (Jules Porier) egy francia kisvárosban tölti gyerekkorát. Két iskolatársa folyamatosan terrorizálja őt, és a szüleitől sem kap kellő figyelmet otthon. Amikor az iskola új igazgatónője bekíséri őt a színjátszó kör egyik foglalkozására, Marvin előtt egy teljesen új világ nyílik meg. Bentlakásos drámatagozatos középiskolába jelentkezik, majd Párizsba kerül, ahol már Marvin Clémentként (Finnegan Oldfield) színdarabot ír a saját gyerekkoráról.

  A Színpadon az életem egy finom és megkapó coming-of-age történet arról, hogy hogyan emelkedik felül egy fiatal, érzékeny fiú a környezetén, majd dolgozza fel másságát és korábbi sérelmeit a művészet segítségével. Ezekből pedig akad bőven: az iskolában folyamatosan lebuzizza és zaklatja őt két fiú. Az apja leginkább alsónadrágban szeret otthon bütykölni sört vedelve, és megvan a maga véleménye a melegekről, ahogy a bátyjának is. A film végén mégis szépen kanyarodnak vissza, és megmutatják azt, hogy ez az apa is képes a fejlődésre: dolgozni látjuk, az új családjával teljesen máshogy viselkedik, és büszke arra, amit a fia elért, még akkor is, ha Marvin nem meri neki átadni a könyve egyik példányát. Édesanyja sem volt a nevelés bajnoka, aki a film legerősebb jelenetében elmeséli a kiskamasz fiának, hogy az első gyerekét, akivel nem tudta, hogy terhes, a wc-n ülve szülte meg és lehúzta őt a lefolyón. A történet folyamatosan ugrál Marvin gyerek- és felnőttkora között, így ez az élmény is visszaköszön később Marvin darabjában, egy erőteljes színpadi feldolgozásban, ahol az anya szerepét az önmagát alakító, elragadóan természetes Isabelle Huppert játssza.

  A Színpadon az életem megmutatja, hogy mi történhet akkor, ha egy fiatal melegnek sikerül kitörnie a kisvárosi, homofób környezetből, és egy alternatívát ad arra, hogy például hogyan alakulhatott volna a Viharsarok főhősének a sorsa, ha hátrahagyja a faluját. Mégis, a felnőttkori jelenetek többségénél nem sikerült igazán hihetővé válni, annak ellenére, hogy az egyik legígéretesebb francia színész, Finnegan Oldfield alakítja a címszerepet. Hamisnak hat az iskolatársai előtti kezdeti macsózás, vagy a viszonya egy idősebb, gazdag férfival. A színpadon és a színfalak mögött játszódó jelenetek, az írás folyamata, vagy éppen az a felszabadító sírás, amit azután él át, hogy egy előadás során rájön, hogy mások is végigjárták már azt az utat, amivel neki egyedül kellett szembenéznie, egészen különös atmoszférával bírnak. A legszebb pillanatok pedig azok, amikor Marvin felfedezi a saját szexualitását: például amikor a medence szélén elkalandozik a tekintete a vízben egymással birkózó idősebb társain.

  Ha a Színpadon az életem nem is tud mindig teljesen hiteles lenni, megkapó és izgalmas jelenetekben mutatja be, hogy milyen ráébredni a másságra, állni mások támadásait, és felülkerekedve az egészen önmagunkat elfogadva kiteljesedni.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon