MENÜ
 • Filmkritika: Szerelem

  Amikor 3D-ben spriccel az arcod felé a sperma egy szexjelenetekkel teli melodrámában.

  Murphy (Karl Glusman) egy Párizsban filmkészítést tanuló amerikai diák. Itt ismerkedik meg Electrával (Aomi Muyock), egymásba szeretnek, és szenvedélyes kapcsolatuk során a sokak számára extrémnek számító dolgok kipróbálásától sem riadnak vissza. Mindkettejük vágya bevenni egy szőke lányt harmadiknak, és a szomszédba beköltöző Omival (Klara Kristin) be is teljesítik szexuális fantáziájukat. A fiú azonban később is lefekszik a lánnyal kettesben, a gumi elszakad, és Omi teherbe esik, ami miatt Electra elhagyja Murphyt.

  szerelem2

  Gaspar Noé rég dédelgetett álma valódi szexet mutatni a filmvásznon egy szerelmes pár között. Évekkel ezelőtt sikerült is meggyőznie Monica Belluccit és Vincent Casselt, hogy vegyenek részt ebben a projectben, de a forgatókönyv elolvasása után visszaléptek. Helyette a Visszafordíthatatlant készítették el Noéval, aminek erőszakjelenete sokkolta a cannes-i premieren a közönséget. Noé azóta is Cannes egyik ügyeletes botránykeltője, és most, hogy sikerült megvalósítania korábbi tervét, ráadásul 3D-ben kivitelezve, a filmfesztivál ismét helyet biztosított számára a polgárpukkasztásra, igaz nem a versenyprogramban, hanem egy éjfél utáni díszbemutató keretén belül. A történet ezúttal sem kronologikus sorrendben bontakozik ki: Murphy az Electrától kapott ópium hatása alatt emlékszik vissza arra, hogy milyen is volt együtt lenni a lánnyal, majd hogyan siklott ki a kapcsolatuk. Az, hogy össze-vissza ugrálunk az időben az elején kifejezetten zavaró, egy idő után viszont érdekessé válik, a végére mégis ismét szétesik a történetmesélés.

  szerelem1

  A film szereplői élesben szexeltek a kamerák előtt mindent megmutatva. Láthattunk már ilyet a filmtörténetben, például a 9 dalban, az újdonság csak annyi, hogy ezúttal 3D-ben kerül ez a mozivászonra. A 3D és a szex sem először találkozik egymással, számos pornóstúdió készített már 3D-s pornófilmet, amit a megfelelő technika segítségével bárki élvezhet az otthonában is. De ettől tekintsünk is el, mert most mégiscsak a filmkészítés egy magasabb műfajáról beszélünk. A 3D a legtöbb film esetében teljesen indokolatlan. Noé természetesen nem hagyja ki, hogy péniszt állítson a nézők arcába, szemből vegyen fel egy ejakulációt, vagy a vaginát mutassa belülről aktus közben. Szükséges ez? Nem hinném. Azonban van egy-két kompozíció, ahol a 3D-t mégis érdekesen tudják felhasználni, például amikor Murphy és Electra egy étteremben ülnek, és hátul a flamingós tapéta szinte életre kel. A képek egyébként is gyönyörűek, és ezúttal is Benoît Debie munkáját dicsérik.

  szerelem3

  Az első jelenetben rögtön azt látjuk, hogy Electra kézzel elégíti ki Murphyt, miközben a fiú megujjazza a lányt. Tabudöntögető kezdés, de kár volt érte, mert ezen a jeleneten inkább az érződik, hogy Noé csak sokkolni akar néhány nézőt. Ezzel ellentétben a többi szexjelenet izgató, rendkívül érzéki, és hol érzelmekkel és vágyakkal teli (mint a hármas szex), hol vadul extrém (például a swingerklubban), így ezek a remekül kivitelezett jelenetek a film igazi erősségei. Ami ezek között történik már erősen hullámzó. A forgatókönyv és a szövegek néhol egészen bosszantóak, elég csak arra gondolni, amikor a Murphy nevű főhős kijelenti, hogy ami elromolhat, az el is romlik, és ez még felirat formájában is megjelenik a vásznon. Glusman játékával nincsenek nagy problémák, a két partnernőjével viszont annál inkább. Muyock irritálóan rossz azokban a jelenetekben, ahol ki kell borulnia és veszekednie kell. Ezzel szemben akkor, amikor a két fiatal szerelmesen andalog, hiteles alakítást nyújt. Kristin pedig teljesen elszürkül, ami egyrészt érthető, hiszen nem ő Murphy élete szerelme, de mégis túl halovány.

  Noé így csak félig teljesítette az elképzelését: hitelesen ábrázolta a szexualitást, de az élesben felvett szex ellenére sem tudott erre egy olyan történetet felépíteni, mint például Lars von Trier a testdublőrökkel rögzített szexjelenetkre A nimfomániás 1. és 2. részében.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon