MENÜ
 • Filmkritika: Szép remények

  Charles Dickens klasszikusának sokadik, igen jól sikerült feldolgozása.

  Az árva kisfiú, Pip szülei sírjánál találkozik egy szökött gályarabbal. Élelmet és brandyt lop otthonról a férfinek, aki ezt a kedvességet egy életre megjegyzi. Ezután egy különc, gazdag nő, Miss Havisham (Helena Bonham Carter) hívja el rendszeresen az otthonába, hogy játsszon a fogadott lányával, Estellával. A fiú menthetetlenül beleszeret a lányba, és hiába nem láthatja már őt egy idő után, nem tudja elfelejteni őt. Pip szeretne kitörni a környezetéből, de úgy tűnik erre mégsem lesz lehetősége. Így nevelőapja mellett kovácsinasnak tanul, mígnem felnőve egy nap Pipnek (Jeremy Irvine) látogatója akad: egy ügyvéd közli vele, hogy egy rejtélyes jótevőnek köszönhetően Londonban úri életet élhet. Hamarosan Estella (Holliday Grainger) is Londonba kerül, őt azonban ekkor már másnak szánják.

  A britek előszeretettel adaptálják filmvászonra és tévéképernyőre saját irodalmuk darabjait, melynek lelkes támogatója a BBC Films. Sokszor nem elégszenek meg egy feldolgozással, hanem a legnagyobb klasszikusok jó néhány adaptációt éltek már meg eddig is. Most a Négy esküvő és egy temetés rendezője, Mike Newell vállalkozott arra, hogy leforgassa a Szép remények legújabb változatát. A végeredmény pedig kifejezetten jóra sikerült. A két órás játékidő ellenére egy pillanatra sem unatkozunk a fordulatos történetnek köszönhetően. Hiába íródott a 19. században Dickens regénye, a mai napig is élvezetes, remek alapanyag, hiszen folyamatosan egyre több váratlan részletre és kapcsolatra derül fény benne.

  A hangulat és a kor megidézése hibátlan. A lápvidék gyönyörű, a korabeli London nyüzsgése, mocska taszító, és szinte mi is érezzük a piacos jelenetnél a nyers hús szagát. A frizurák bámulatosak, különösen Estella hajkölteménye a táncmulatságon. A BAFTA-ra jelölt magyar jelmeztervező, Pásztor Beatrix Aruna is kiváló munkát végzett, főleg Miss Havisham kosztüménél. Az esküvője napján faképnél hagyott menyasszony, aki azóta is az esküvői ruháját hordja, hátborzongatóan jelenik meg a vásznon. Nem mellesleg egy tökéletes környezetbe helyezték, ahol a napfénytől elzárva él, és az asztalon a pókhálók és patkányok között még mindig ott van az esküvői torta maradványa. A londoni elit klub tagjainál azért már ők is egy kissé túlzásba estek. Ha létezett volna az 1800-as években punk zene, akkor a rajongóik úgy néztek volna ki, mint a klubtagok. De mivel akkor ez egy ismeretlen fogalom volt, így a piperkőc srácok kissé nevetségesnek tűnnek.

  A brit színjátszás krémje képviselteti magát a filmben. Helena Bonham Carternél jobb választás nem is létezhet Miss Havisham szerepére (még akkor sem, ha eredetileg ezt Meryl Streepnek ajánlották fel), aki olyan, mintha egy Tim Burton filmből lépett volna elő. Ralph Fiennes egy kissé szürke, viszont Jason Flemyng és a legtöbb néző számára a Harry Potter Hagridjaként megismert Robbie Coltrane remekelnek, és Sally Hawkins is félelmetes mostohaanyaként. A fiatalabb generációra sem lehet panasz. Jeremy Irvine egy hajvágás után ismét lehengerlő és ellenállhatatlan hős szerelmesként, Holliday Grainger pedig rideg és gyönyörű. A fiatal Pip szerepére megtalálták a tizenéves Jeremy legjobb hasonmását, a saját öccsét, Toby Irvine-t, aki hasonlóan ígéretes tehetségnek tűnik, mint a bátyja. A két legizgalmasabb újonc viszont a Pip londoni barátját alakító Olly Alexander, és Pip vetélytársát játszó Ben Lloyd-Hughes, akikre érdemes lesz odafigyelni, hogyan alakul a karrierjük a továbbiakban.

  Összességében tehát egy kiváló, üde feldolgozást kaptunk, ami nem fogja megfeküdni azoknak a gyomrát sem, akik nem feltétlenül nagy rajongói a kosztümös drámáknak. A befejezés is tökéletes, hiszen ez nem az a film, ahol a lány a fiú szerelmi vallomására azt válaszolja, hogy „Én is szeretlek.” Csak a szép remények maradnak meg.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon