MENÜ
 • Filmkritika: Szemfényvesztők

  Ne csak a kezemet figyeld!

  Egy titokzatos kapucnis idegen négy bűvésznek hagy egy kártyán üzenetet egy találkozóhellyel és egy időponttal. Egy évvel később Daniel (Jesse Eisenberg), Henley (Isla Fisher), Merritt (Woody Harrelson) és Jack (Dave Franco) Las Vegasban lépnek fel. A műsor során a közönség egyik tagját Párizsba teleportálják, hogy ott kiraboljon egy bankot. Még két showt ígérnek, ekkor azonban már a nyomukban van az FBI (Mark Ruffalo) és az Interpol (Mélanie Laurent) egy-egy embere, illetve egy tévés személyiség is (Morgan Freeman), aki bűvésztrükkök leleplezésére szakosodott.

  Louis Leterrier eddigi legjobb filmjével állt elő. Persze nem nehéz lekörözni a Szállító első és második részét, illetve A hihetetlen Hulkot, de a Szemfényvesztők jóval több lett, mint egy tisztes iparos munka. A két órás játékidő olyan iszonyatos tempóban pörög előttünk, hogy csak kapkodjuk a fejünket. A trükkök lenyűgözőek, és szerencsére utólag magyarázatot is kapunk, hogy a Négy Lovas mit és hogyan csinált, így bepillanthatást nyerhetünk a varázslat/ szemfényvesztés egy általában teljesen zárt, izgalmas, titkos részébe is. A látványvilág és a CGI trükkök szemkápráztatóak, így olyan trükköket tudnak bemutatni nekünk, amitől tényleg leesik az állunk. Ráadásul mi magunk is úgy érezzük, mintha ott lennénk a bűvészek showjának első sorában.

  A film során tényleg végig csak kapkodjuk a fejünket, és törjük az agyunkat, ennek következtében a lezárás egy kicsi csalódottságot okozhat. A titokzatos kapucnis idegen személyazonossága nem csupán meglepő, de egy kissé túl logikátlan is. Az akciók pörgése közben többször is úgy érezhetjük, hogy elveszítettük a fonalat, vagy nem értjük pontosan mi miért is történt, és ez leginkább itt a lezárásban ütközik ki. Az motoszkál bennünk, hogy most csak jól átvágtak minket is, vagy voltak valami erre utaló jelek, csak mi nem hallgattunk a jó tanácsra, és csak a szereplők kezét figyeltük.

  A szereplőgárdára nem lehet panaszunk, a castingosok eléggé elkényeztették a nézőket. Egyedül talán azt jegyezhetnénk meg, hogy a szuper szexi Dave Franco egy kicsit háttérbe szorul társaihoz képest. A karakterek viccesek, és rendkívül szórakoztatóan szólnak oda egymásnak. Woody Harrelson mentalistaként zseniális, és Eisenberg és Fisher között is végig izzik a levegő. Ruffalo ugyan most egy kissé túl szürke, és egysíkú, de a titokzatos francia szépségként Mélanie Laurent a Kezdőkhöz hasonlóan itt is ellenállhatatlanul bájos.

  Lehet azon vitatkozni, hogy mennyire jó, vagy nem jó a lezárása a Szemfényvesztőknek. Az viszont tagadhatatlan, hogy két órán keresztül izgalmas, feszes tempót diktál, és kiválóan szórakoztat. A filmbeli csavaroknak köszönhetően pedig másodszor is simán megnézném, hogy még jobban összeálljon a kép, és tökéletessé váljon a trükk.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon