MENÜ
 • Filmkritika: Szellemek háza

  Ingatlanos legyen a talpán, aki ezt a házat eladja.

  Az özvegy Sarah Winchesternek (Helen Mirren), a Winchester fegyvergyártó cég többségi tulajdonosának házán éjjel-nappal dolgoznak a munkások. Sarah éjszakánként tervrajzokat készít, melyeket állítása szerint azok a szellemek sugallnak, akiknek a halálát Winchester fegyverek okozták. Az özvegy a rajzok alapján építteti fel azokat a szobákat, ahol a szellemek meghaltak, és miután segít a túlvilági lelkeknek békére lelni, újabbakat húzat a helyükre. Tulajdonostársai szeretnék megszerezni az idős hölgy tulajdonrészét, ezért felbérelnek egy orvost, dr. Eric Price-ot (Jason Clarke), hogy írjon egy szakvéleményt Sarahról. Az ópiumfüggő doktor eleinte azt hiszi, hogy csak a képzelete játszik vele a házban, később azonban kezd igazat adni az asszonynak, aki felveszi a harcot egy a korábbiaknál sokkal erősebb és bosszúszomjasabb szellemmel.

  A megtörtént események alapján felütés szinte mindig hatásos kezdésnek számít, és különösen vonzó ez a jelző abban az esetben, ha egy horrorfilmről van szó. Sarah Winchester valóban létezett, és kísértetjárta háza a mai napig látogatható. A Spierig testvérek a Fűrész: Újra játékban után maradtak a horror műfajánál, csak egy kicsit gótikusabb stílusra váltottak. A testvérek kimaxolják a jump scare fogalmát, szinte folyamatosan félelemben tartják a nézőket, teljesen elbizonytalanítva őket, hogy mikor ijesztenek rájuk legközelebb valami egészen váratlan dologgal. Ehhez nem jött rosszul nekik az sem, hogy a Winchester gyár nemcsak fegyvereket, hanem például görkorcsolyákat is gyártott, amik előszeretettel gördülnek elő maguktól a film több pontján is. Spierigéknek nagy szerencséjük volt a castingnál, hogy egy akkora nagyágyút sikerült leszerződtetniük, mint Helen Mirren, aki úgy tűnik, hogy továbbra is élvezettel tesz kirándulást könnyedebb műfajokba. A mellékszereplők közül Eamon Farrent kell kiemelni, akinek elég ránézni a különleges arcára, és máris elfog minket a nyugtalanság.

  A látványon viszont  lehetett volna még mit javítani. A Winchester kúriáról a külső felvételeken süt, hogy CGI, míg a belső terek sem tartogatnak annyi izgalmat, mint ami egy több emeletes, különleges útvesztőkkel teli házban rejlik. A másik fájó pont a forgatókönyv, amit túlbonyolítottak a kelleténél. A film végén, amikor az ijesztgetés háttérbe szorul, dr. Eric Price kerül előtérbe, aki egy zavaros múltbeli indokkal válik az egyetlen emberré, aki segíthet Sarahnak legyőzni az egyre erősebbé váló szellemet. A finálét így meg lehetett volna oldani kevésbé erőltetetten és sokkal jobban kidolgozva is.

  A Szellemek háza teljes mértékben ki fogja elégíteni a jump scare szerelmeseit, de aki egy igazán okos horrorfilmre vágyik, az csalódni fog.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon