MENÜ
 • Filmkritika: Straight Outta Compton

  Niggaz Wit Attitude.

  A nyolcvanas évek végén néhány comptoni srác összeállt, és megalapított az N.W.A. nevezetű rapbandát. Eazy-E (Jason Mitchell), Ice Cube (O’Shea Jackson Jr.) Dr. Dre (Corey Hawkins) és társai szókimondó, a gettóban élő színes bőrű fiatalok problémáira reflektáló dalszövegeikkel hamarosan hatalmas népszerűségre tettek szert. A formációból az első lemezt követően ugyan kivált Ice Cube, és 1991-ben Dr. Dre és D.O.C. is külön utakon folytatta, az N.W.A. mégis az egyik legjelentősebb rapcsapattá vált a hip-hop történetében.

  54daf3464cd1a_-_comptontrailer-1200

  Húsz évvel Eazy-E halálát követően többek között Dr. Dre, Ice Cube és Eazy-E özvegye, Tomica Woods-Wright produceri felügyelete mellett készült el a legendás rapbanda történetét feldolgozó film. A rendezői székbe F. Gary Graynél jobb embert talán nem is találhattak voltak: Ice Cube-nak és Dr. Dre-nek is készített klipet, ráadásul ő rendezte Ice Cube-ot a Végre péntek című filmben, így már fiatalon is ismerte a csapat egy részét. A készítőket nem lehet azzal vádolni, hogy nem kötődnek közvetlen közelről az eredeti történethez. Persze ilyenkor a saját ízlésük szerint alakíthatják a történetmesélést, és kihagyhatnak számukra kellemetlen részeket is. Ezt meg is kapták a film készítői kritikaként, mégsem érdemes ezzel foglalkozni, hiszen az N.W.A. is attól lett sikeres, hogy egy életérzést adott át és egy hiteles társadalmi kórképet festett le, és ugyanez jellemzi a filmet is. Tökéletesen átérezhetjük azt, hogy a folyamatos rendőri zaklatások és megalázások következtében felhalmozódott düh és tehetetlenség miatt miért is robbant akkorát a Fuck tha Police. Ott lehetünk akkor, amikor Eazy-E ráérez a Boyz-n-the-Hood ütemére, arról nem is beszélve, hogy nem lehet mosoly nélkül megállni olyan zenetörténeti pillanatokat, mint amikor Snoop Dogg megjelenik és megszületik a Nothin’ But a G Thang, vagy amikor Dr. Dre először lejátssza 2Pacnek a California Love-ot.

  straight-outta-compton-movie

  A kiválóan megteremtett atmoszféra mellett a színészi játék a film másik nagy erőssége. Leginkább O’Shea Jackson Jr.-t kell kiemelni, akinek a dolgát megkönnyítette, hogy a megszólalásig hasonlít a fiatalkori apjára, akit alakít. Másrészt mégis először állt kamera elé, de ez ugyanolyan jól sült el, mint amikor Eazy-E felvette az első számát. Hiába hőzöngött a közvélemény a Straight Outta Compton egyetlen Oscar-jelölése miatt, amit a fehér forgatókönyvírók kaptak, Jackson után a második legerősebb alakítás Paul Giamattihoz köthető, a korrektnek egyáltalán nem nevezhető managerként. Azért Corey Hawkinsnak sem kell szégyenkeznie, Dr. Dreként valószínűleg a legnagyobb The Walking Dead rajongók sem fogják őt felismerni és Jason Mitchell is remek választásnak bizonyult. Mellettük a néhány aprócska jelenetben Snoop Doggot kísértetiesen megidéző Keith Stanfield érdemel még meg egy hatalmas dicséretet.

  A Straight Outta Compton már a nyitó hétvégéjén a gyártási költségek dupláját hozta vissza, és azóta a legnagyobb bevételt generáló zenés életrajzi filmmé vált. Nem véletlenül: tökéletesen visszaadja azt az életérzést, amitől az N.W.A. annyi rajongóra tett szert. A film haza forgalmazója nem bízott az itthoni hip-hop rajongókban, így a mozikat ugyan elkerülte a film, de DVD-n már mi is részletesen megismerhetjük ennek a legendás zenekarnak a történetét.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon