MENÜ
 • Filmkritika: Solo: Egy Star Wars történet

  A sitheknél is bosszúsabb vagyok.

  Han Solo (Alden Ehrenreich) dezertőrként Tobias Beckett (Woody Harrelson) simlis csapatához csatlakozik, hogy ellopjanak egy szállítmány értékes coaxiumot Dryden Vos (Paul Bettany) számára. Solo a zsákmányért kapott összegből visszatérhetne szülőbolygójára, a Corelliára, hogy kiszabadítsa szerelmét, Qi’rát (Emilia Clark).

  A Lucasfilm felvásárlása óta évente érkeznek menetrendszerűen az újabb és újabb Star Wars filmek. Az ébredő erő a nosztalgiafaktornak köszönhetően még egy kellemes blockbusterként indított útjára egy újabb trilógiát, majd az első önálló történetben, a Zsivány Egyesben az alkotók éltek azzal a lehetőséggel, hogy nincs annyira megkötve a kezük, nem feltétlenül szükséges egyik főhősüket sem életben tartaniuk, és a remekül állt a filmnek a sokkal komorabb hangulat. A bajok aztán Az utolsó Jedikben már csőstül jöttek, és a Solo: Egy Star Warstörténetben sajnos ezen a vonalon haladtak tovább, nem azon a bátor csapáson, amit a Zsivány Egyes kijelölt. Lehetett sejteni, hogy a produkció körül bajok vannak, hiszen A Lego kaland rendezőpárosát, Phil Lordot és Christopher Millert forgatás közben menesztették kreatív nézeteltérésekre hivatkozva, és a helyükre a megbízható iparos, Ron Howard ugrott be, aki újraforgatta a jelenetek több, mint 80%-át.

  Ezzel szinte teljes egészében kiölték a filmből azt a fajta lazaságot és vagányságot, amit Lord és Miller képviselnek, és ami Han Solónak is remekül állt volna. Habár ebből a forgatókönyvből még valószínűleg ők se tudtak volna valami igazán jót kihozni. A script ugyan utalásaival kedvez a legnagyobb fanoknak, de amikor vicces próbál lenni, akkor inkább kínos, amikor az érzelmekre kellene hatnia, akkor nyálas, és amikor csavarokat dob be, akkor logikátlanná válik. A párbeszédek többsége hihetetlenül lapos és unalmas, az új szereplők olyan szinten nem tudják belopni magukat a szívünkbe, hogy meg sem érint minket egy-egy hős halála.

  És a legrosszabbat a végére tartogatják, amikor Jonathan és Lawrence Kasdan azt gondolták, hogy jó fordulatosak lesznek azzal, hogy a főhősök sorra árulják el egymást, majd a két oldal között percenként oda-vissza táncolnak, és miután kirúgják a korábbi szövetségesük kezéből a fegyvert a pörgőrúgás végén már újra a közös ellenséggel veszik fel a harcot, de teljesen logikátlanul inkább egyedül és nem közös erővel, mert azzal elvileg újra meglepik a nézőket. Ezen a ponton az egész mérhetetlenül bosszantóvá és fárasztóvá válik. Hiába kapunk olyan izgalmas akciójeleneteket, mint a vonatrablás, és hiába lenyűgöző továbbra is a látvány, ez egy Star Wars film esetében édes kevés.

  Szegény Emilia Clarke a szájába adott szavak közben nem tud mást tenni, mint kínjában mosolyogni és sosem gondoltam volna, hogy Woody Harrelson rosszul is tud játszani. Az ügyeletes humorforrásként szolgáló robotnak, L3-37-nek eleinte van pár viccesebb beszólása, de utána már olyan idegesítővé válik, hogy sürgősen benyomnánk rajta a kikapcsoló gombot. Hiába zajlott egy hosszas casting, hogy megtalálják a tökéletes ifjú Han Solót, Alden Ehrenreich nem képes megugrani a vele szemben támasztott hatalmas elvárásokat. Van pár solós beállása, és az Ave, Cézár!-ban már bizonyította, hogy nem rossz színész, de az a fajta karizma, sárm és vagányság hiányzik belőle, amit Harrison Ford képviselt. Ez a film nem is igazán Solóról szól, szinte alig tudunk meg róla valami új információt, még az sem derül ki, hogy honnan is tud wookie-ul. Helyette a film sztárja Lando Calrissian, aki Donald Glover kiváló alakításában válik azzá laza és érdekes központi figurává, akinek Solónak kellene lennie, és inkább róla néznénk meg egy önálló filmet.

  Ha a Lucasfilmnél mernének egy kicsit bevállalósabbak lenni, akkor ez akár egy szuper film is lehetett volna Phil Lord és Christopher Miller rendezésében mondjuk Dave Francóval a főszerepben. Így azonban ez lett a franchise eddigi legrosszabb darabja. Persze a kasszák így is csilingelni fognak, és nincs megállás, de a kreatív fejeseknek sürgősen vissza kellene állniuk arra a merészebb útra legalább az önálló filmeknél, amit a Zsivány Egyes képviselt.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon