MENÜ
 • Filmkritika: Sleeping Beauty

  A tavalyi cannes-i filmfesztiválon nem a Michael volt az egyetlen olyan film, amely perverz szexuális szokásokkal foglalkozott. Az Arany Pálmáért versenyzett a Sleeping Beauty is, melyben altatótól elkábult magatehetetlen lányok testét bocsájtják áruba.

  Lucy (Emily Browning) fiatal, gyönyörű egyetemista, aki pénzproblémákkal küzd. Alkoholista anyjára nem számíthat, apróbb éttermi és irodai munkákból próbálja fenntartani magát, mégis mindig késik a lakbérrel. Így jelentkezik egy újsághirdetésre, amelyben valószínűleg a nálunk is jól ismert erotikus, de szigorúan „szexmentes” munkát kínálnak fiatal lányoknak. Lucy gazdag öreg urak vacsoráin kezd el felszolgálni fehérneműben, ahol a legfőbb szabály, hogy ugyanolyan színű rúzst kell használnia, mint amilyen színű a szeméremajka. Habár valószínűleg TB nem jár ezzel a munkával, azért itt is van előrelépési lehetőség, mint minden rendes munkahelyen. Így Lucy hamarosan belekóstol a következő lépcsőfokba is, ahol a lányok rongybabaként, bealtatózva fekszenek egy ágyban, hogy idős férfiak kedvükre használhassák a testüket, behatolás nélkül.

  Julia Leigh ausztrál írónő rendezői debütálása kissé felemásra sikeredett. A téma nem új, de nagyon érdekes, hiszen rengeteg olyan egyetemista lány van, aki erotikus munkából finanszírozza tanulmányait. Ennek ellenére Leigh nem kimondottan kíváncsi a miértekre, keveset tudunk meg a főhősünk motivációjáról. Emily Browningnak nem lehetett egyszerű dolga, hiszen azon kívül, hogy számtalanszor kell minden ruhájától megszabadulni, Mia Wasikowska szerepét vette át, amihez Leigh utasítására Charlotte Gainsbourg alakítását kellett tanulmányoznia az Antikrisztusból.

  A film sikere nem rajta múlik, hiszen gyönyörű, és varázslatos mozzanatai, arckifejezései vannak. Karakteréről viszont nagyon keveset tudhatunk meg, és az, hogy nem értjük pontosan, hogy kivel mit és miért csinál, az igencsak zavaró, nem is tudunk vele együtt érezni, közel kerülni hozzá. Tudjuk, hogy szüksége van a pénzre, de akkor miért égeti el azt, miért nem fizeti akkor sem a lakbért, amikor már van pénze, és miért egy fényűzőnek tűnő szobát bérel ki, amikor nincs folyamatos bevétele. Nem értjük, hogy ki az a férfi, akihez feljár, és milyen viszonyban vannak. Tele van titkokkal, ami nem is lenne baj, ha nem életének apró mozzanatait kellene néznünk hosszú, lassan folydogáló jelenetekben.

  Emilynek a Madame szerepében Rachael Blake méltó partnere a filmben, aki kimért, rideg magatartásával, mégis rendkívül finom mozdulataival borzolja idegeinket, ahogy búgó hangon arról beszél, hogy Lucy vaginája egy érinthetetlen templom marad. Lucy reakciója erre, az, hogy az ő vaginája nem egy templom. És valóban, pénzfeldobással képes elmenni azonnal egy férfivel egy szórakozóhelyen egy röpke numerára. A filmnek az állásinterjú a legerősebb jelenete, ahol először jelenik meg egyszerre Browning és Blake a vásznon, és ekkor derül fény a munka részleteire is.

  Leigh képei gyönyörűek, hosszú beállításai, és lassú történetvezetése alatt viszont sokszor lankad le a néző figyelme. Az aktusok nagy részét szemérmesen eltitkolja a nézők elől. Ügyesen megmutatja, hogy mire számíthatunk a folytatásban, de ahogyan Lucy sem láthatja, hogy pontosan mi történik vele, úgy számunkra is rejtély marad, hogy hogyan használják a kéjenc férfiak Lucyt. Leigh a laptop képének használatával, és a rejtett kamerával ügyesen idézi meg Haneket, de azért még jócskán van hova fejlődni, hogy utolérje a mestert. Ügyesen reflektál a címmel Csipkerózsika történetére is egy modern és teljesen abszurd környezetbe ültetve a tündérmese hősnőjét, hogy azzal egy teljesen ellentétes hatást érjen el.

  Az alapötlet nagyszerű, a megvalósítás azonban túl művészieskedő, és semmitmondó. Kár érte, mert sokkal jobb végeredményt is ki lehetett volna hozni belőle egy jobb forgatókönyvvel. Cserébe a remek képek, beállítások és színésznői alakítások gondoskodnak arról, hogy mi a főhősünkhöz hasonlóan ne merüljünk mély álomba a film nézése közben.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon