MENÜ
 • Filmkritika: Sicario 2. – A zsoldos

  Érdemes egy körülrajongott filmhez folytatást készíteni a zseninek kikiáltott eredeti rendező nélkül?

  Miután a mexikói embercsempészek segítségével egyre több terrorista jut be az Egyesült Államok területére, Matt Graver (Josh Brolin) azt a megbízást kapja, hogy ugrassza egymásnak a rivális mexikói kartelleket, melyeket könnyebb lesz legyőzni, ha már meggyengítették egymást. Graver a bérgyilkos Alejandrót (Benicio Del Toro) kéri fel, hogy rabolja el az egyik kartellfőnök lányát, Isabelt (Isabela Moner) úgy, mintha az a rivális banda műve lenne. Amikor az akció nem várt fordulatot vesz, az amerikai kormány rögtön kihátrál a művelet mögül, és Alejandro nem sok segítségre számíthat abban, hogy sikeresen átjuttassa Isabelt a határon.

  Denis Villeneuve 2015-ben az Érkezés és a Szárnyas fejvadász 2049 előtt robbant be igazán a köztudatba egy rendkívül kemény szerzői akcióthrillerrel, a Sicario – A bérgyilkos-sal. Már a film bemutatója után egy hónappal bejelentették a folytatást a kiváló kritikai visszhang közepette, de Villeneuve egyéb projectjei miatt már nem tudta elvállalni a rendezést. A helyét így az A.C.A.B. – Minden zsaru rohadék-ot és a Gomorra egyes epizódjait is jegyző Stefano Sollima vette át. Sollima hiába mozog otthonosan a bűn világában, nincs meg benne az az egyedi látásmód, ami Villeneuve-re jellemző, ráadásul az első rész hangulatát nagyban meghatározó zseniális (és végre Oscar-díjas) operatőrre, Roger Deakinsre sem számíthatott. Az azonban, hogy a Sicario 2. – A zsoldos nem lett több egy tisztességes akciófilmnél, nem az ő hibája.

  Az eredeti alkotógárdából az eddig hibázni nem igazán tudó forgatókönyvíró, Taylor Sheridan megmaradt, de ezúttal egy olyan forgatókönyvvel állt elő, ami nyomába sem ér a korábbi munkáinak. A Sicario – A bérgyilkos attól vált igazán lehengerlővé, hogy Kate Macer személyében egy kívülálló szemén keresztül mutatta be a drogkartellek világát, aki a nézőkkel együtt folyamatosan ismerte ki és csodálkozott rá az erkölcsöt nem ismerő, farkastörvények uralta világra, ahol ő már bizonyos morális határokon képtelen volt túllépni kollégáival ellentétben. Josh Brolin és Benicio Del Toro karaktereit erre a filmre is átmentették, de a korábban teljesen immorális figuráknál most váratlanul megjelenik az empátia, amivel rögtön elveszíti a folytatás az előző rész megdöbbentő erőszakosságát és kiszámíthatatlanságát. Ezúttal könnyedén meg lehet állapítani, hogy ki is az ellenség, és Sheridan nem is bonyolította túl a dolgot, csak elővett hármat Trump mumusai közül: az arabokat, a mexikóiakat és a szomáliaiakat. A betervezett harmadik rész fényében pedig olyan fordulatokat és lezárást tartogat a film, ami az első rész rajongóinál garantáltan ki fogja verni a biztosítékot.

  A kamera mögül nagyon hiányzik Roger Deakins, és a készítők már arra sem vették a fáradtságot, hogy a robbantások és akciójelenetek igazán látványosak és élethűek legyenek. Josh Brolinra és Benicio Del Toróra természetesen ezúttal sem lehet igazán panasz, egyszerűen csak olyan tulajdonságokkal ruházták fel a karaktereiket, amik szöges ellentétei azoknak, amik miatt az első részben igazán emlékezetesek tudtak lenni. Emily Blunt nem tért vissza a folytatásra, őt külső szemlélőként a szintén tisztességesen helytálló Isabela Moner váltotta. A színészeken nem múlott semmi, de a Sicario 2. csak egyetlen egy jelenetben tudja megidézni azt a hátborzongató kiszámíthatatlanságot, amit az első rész végig fent tudott tartani: amikor a sivatag közepén magukra hagyott, felfegyverzett Alejandro és Isabel belebotlik egy süketnéma férfiba, akivel Alejandro jelnyelven kezd el kommunikálni.

  Ha önálló filmként vizsgáljuk a Sicario 2. – A zsoldos-t, akkor egy tisztességes akciófilmként tekinthetünk rá. Az első rész rajongói viszont hatalmasat fognak benne csalódni.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon