MENÜ
 • Filmkritika: Shaun, a bárány és a farmonkívüli

  A moszatvégi bárányok hallgatnak.

  Shaun a többi báránnyal együtt próbál olyan szórakozást találni a farmon, amit szigorú őrzőjük, Bitzer kutya nem tilt be. Eközben a város UFO lázban ég, miután az egyik lakos egy űrhajót lát landolni az erdőben. A leszállóhelytől a barátságos kis idegen, Lu-La Shaunék farmjára keveredik és összebarátkozik a bárányokkal. Shaun elhatározza, hogy segít neki visszajutni a bolygójára a szüleihez, mielőtt elkapnák őket az űrlényekre vadászó ügynökök. A gazda mindeközben belevág egy űrtematikájú vidámpark, a Farmageddon megépítésébe, hogy az UFO-kra kíváncsi turistákat odacsalva a bevételből vehessen magának egy vadonatúj kombájnt.

  Bámulatos az a fajta türelem, profizmus és hagyománytisztelet az Aardman Animations részéről, amivel a komputer animációk korában ők továbbra is rendületlenül készítik stop motion technikával a filmjeiket és sorozataikat. Shaun, a bárány először az Oscar-díjas Wallace és Gromit: Robot-kutya című rövidfilmben tűnt fel, majd kapott saját sorozatot és egy egész estés mozifilmet 2015-ben, melyet most egy újabb mozifilm, a Shaun, a bárány és a farmonkívüli követ (külön pacsi az ötletes magyar címért). Az Ősember – Kicsi az ős, de hős esetében a stúdió már bebizonyította, hogy akkor sem kell őket félteni, ha a szövegkönyvbe is kell poénokat csempészniük, ezúttal viszont visszatértek a némafilmekhez, és szokás szerint egészen fantasztikus humorforrásokat rejtettek el a háttérben.

  Egymást követik a popkulturális és filmes utalások a (Kapcsolat, Harmadik típusú találkozások, A nyolcadik utas: a Halál, Érkezés, 2001: Űrodüsszeia, Galaxis útikalauz stopposoknak, E.T. A földönkívüli, X-akták és még sorolhatnánk), amik egy percre sem hagyják unatkozni a felnőtteket, és valószínűleg többször is meg kell nézni a filmet, hogy mindet észrevegyük. A kisebbeket inkább a burleszk poénok fogják szórakoztatni, de szívmelengető történetével és a karaktereivel minden korosztályt képes megszólítani, és még azt is elnézzük neki, hogy a történetét tekintve leginkább az E.T. A földönkívüli feldolgozása. Az animáció terén egyedül Lu-Lába lehet belekötni, akinek a kivitelezése talán egy kicsit túl egyszerűre sikerült, lehetett volna sokkal fantáziadúsabb is, így Shaun népszerűségét nem fogja veszélyeztetni a merch termékek terén.

  A Shaun, a bárány és a farmonkívüli egy régi vágású, klasszikus brit humorú mese, ami azonban egy cseppet sem elavult, rendkívül kreatív, és felüdülést jelent a nagy amerikai animációs stúdiók filmjeinek tengerében.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon