MENÜ
 • Filmkritika: Rögtönzött szerelem

  A legjobb romantikus komédia az 500 nap nyár óta.

  Kumail (Kumail Nanjiani) stand-up előadása közben a közönségből bekiabál egy fiatal lány, Emily (Zoe Kazan), akivel a fiú később beszélgetni kezd. Az egyéjszakás kalandnak induló afférból rendszeres találkozók kerekednek ki, egészen addig, amíg Emily rá nem döbben arra, hogy Kumail nem meri őt bemutatni a szüleinek, mert nem pakisztáni származású. A lány azonban hamarosan kórházba kerül, és Emily barátnője Kumailt kéri meg, hogy menjen be hozzá. Az orvosok tanácstalanok, így Emilynél mesterséges kómát idéznek elő, hogy időt nyerjenek. Kumail végig a lány mellett marad, miközben megérkeznek Emily szülei, Beth (Holly Hunter) és Terry (Ray Romano) is.

  Kumail Nanjiani a feleségével, Emily V. Gordonnal közösen írta meg a forgatókönyvet a megismerkedésük története alapján. Veszélyes terepre tévedtek ezzel, főleg úgy, hogy Kumail saját magát is alakítja a filmben, de szerencsére olyan természetességgel és bájjal sikerült megoldani ezt a feladatot, ami a romkomok tengerében csak elvétve adatik meg. Megnehezítette még ezt az is, hogy Emily egy súlyos betegséggel kómába is került, amiből Hollywoodban eddig még semmilyen romantikus film nem jött ki jól. A hangsúly pedig az eddigen van, mert ez a kis függetlenfilm megcsinálta azt, amire a stúdiógépezet nem volt képes. Az egyik jelenetben az éjszaka közepén Kumail arra ébred, hogy Emily kapkodva próbál felöltözni. A lány azzal áll elő, hogy le kell szaladnia egy kávéért, de miután Kumail ragaszkodik ahhoz, hogy vele tartson, bevallja, hogy igazából csak wc-re kell mennie, de ilyen vékony falak között Kumail lakásában képtelen erre. A fiú így hazaviszi őt, és a ház előtti lépcsőn várja meg a lányt. 99%-ban ebből a szituációból valami gusztustalan poén születne, ebben az esetben viszont teljesen természetesen mutatnak be egy olyan helyzetet, ami a kapcsolatok elején bizony kínos tud lenni. Ez a megjelenítési mód pedig végig jellemző a kapcsolat korai szakaszára és a szakításra is.

  A film akkor indul be igazán, amikor felbukkannak Emily szülei, akik még sosem találkoztak Kumaillal, de mindent tudnak már róla. Beth eleinte elutasító a fiúval szemben, de szépen lassan a kórházban (és az azon kívül) töltött idő hatására összecsiszolódnak. Az egyik legjobb jelenetben már Beth az, aki megvédi Kumailt egy bunkó sráccal szemben a stand-up klubban. Fantasztikus az a dinamika, ami Kumail Nanjiani, Holly Hunter és Ray Romano között kialakult. Hunter és Romano is bőven kiérdemelne ezért egy-egy Oscar-jelölést. A családi szál bevonása a másik oldalon is remekül működik: a legviccesebb pillanatok azok, amikor Kumail szüleinél a közös vacsorák közben „véletlenül” becsönget egy éppen arra járó hajadon pakisztáni lány. A casting ebben az esetben is rendkívül erősre sikeredett, különösen igaz ez a Kumail édesanyját alakító Zenobia Shroffra.

  Zoe Kazan ugyan a film jelentős részében kómában van, de a többi jelenetében egyszerre elragadóan bájos és határozott a játéka. Ilyen színészek mellett épp Kumail Nanjiani az, aki egy kicsit elszürkül, de ez a karakteréből adódóan egyrészt nem feltétlenül negatívum, másrészt ennél nagyobb hibát keresve is nehéz találni a filmben. A film utolsó felében aztán minden eddiginél magasabbra kapcsol a nyáltenger veszélye, de Kumail és Emily itt is sallangmentes és kiváló fordulatokat használtak fel, és egy tökéletes pillanatban fejezték be a filmet.

  A Rögtönzött szerelem egy olyan vicces, szívmelengető, természetes szerelmi történet, amiből szökőévente csak egy születik.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon