MENÜ
 • Filmkritika: Paradise: Love – Szerelmet a feketepiacról

  Az idei cannes-i filmfesztivál egyik verseny- és botrányfilmjében ötvenes osztrák nők keresik a pénzért vásárolt szerelmet Afrikában.

  Teresa (Margarete Tiesel) idős, osztrák anyuka, aki lányát hátrahagyva Kenyába utazik, ahol virágzik a szexturizmus. Itt a néger fiúk a tengerparton nem csak azért állnak, hogy nyakláncokat és karkötőket áruljanak, hanem saját testüket is áruba bocsátják a ráncos, kövér európai asszonyoknak. Teresa nehezen veti bele magát a testi élvezetekbe, első kuncsaftját az ágyban állítja le. Hamarosan azonban megismerkedik egy újabb fiúval, Mungával, akivel már tovább is elmerészkedik. Egy idő után azonban rá kell döbbennie, hogy ezek a fiúk hiába mondják azt, hogy csinosnak találják, és nem kérnek pénzt, csak szerelemből csinálják, előbb-utóbb mindig előkerül egy rokonuk, akinek pénz kellene. Ha pedig nem ad, akkor már rögtön fáradtak lesznek a szexhez.

  Ulrich Seidl ismét olyan hősöket és szituációt választott témának, ami taszítja és meghökkenti az embereket. A legtöbben valószínűleg tisztában vagyunk azzal, hogy idősebb európai férfiak egzotikus tájakra utaznak, de nem csupán azért, hogy strandoljanak egyet. Az azonban, hogy a sugar daddyk mellett sugar mamák is léteznek, már sokkal inkább érdekesebb, ismeretlenebb, és egyben elfogadhatatlanabb dolog is a közvéleményben.

  Seidl tükröt állít a nyugati fogyasztói társadalom elé, de nem csak minket, európaiakat kritizál, a másik oldalt sem mutatja teljesen kihasználtnak. Mi érezzük magunkat kellemetlenül, amikor a tanítónő hálálkodás helyett azt kérdezi az adományról, hogy miért ilyen kevés, vagy amikor az anyuka pénzt kér a gyerekének, majd miután megkapja azt, szuahéliül azt ordítja Teresának, hogy takarodjon. A hatalmi viszonyok így folyamatosan felcserélődnek, felváltva használják ki egymást az európaiak és az afrikaiak.

  Seidl szándékosan hoz minket kellemetlen helyzetekbe, amit sokszor már beállításaival is el tud érni. A napozóágyak és a végtelen óceán között vigyázban álló néger árusok snittjében ott van a film teljes kettőssége és furcsasága. Kellemetlen néznünk ezeket a lógó mellű, túlsúlyos nőket, ahogy bikiniben, fehérneműben, vagy meztelen jelennek meg a kamera előtt. A rendező számtalanszor próbára teszi a néző türelmét, és a határokat feszegeti. Amikor Teresa kb. tíz percen át azt tanítja szeretőjének, hogy hogyan fogja meg a melleit, és hogyan csókolja meg őt, akkor legszívesebben felpofoznánk azt a nőt, de akkor is pattanásig feszülnek az idegeink, amikor Teresa szülinapi ajándéknak egy prostituált fiút kap, aki masnival a péniszén lejt táncot, majd Teresa félmeztelen barátnőivel együtt versenyezve próbálja elérni a fiú erekcióját.

  A lassú történetmesélés, és számtalan bántó párbeszéd és jelenet után a zárást követően mégis érzünk valami zsenialitást a filmben. Amikor Teresa utolsó kuncsaftja még a pénz reményében sem hajlandó kinyalni a cseppet sem kívánatos nőt, az valahogy nem hagy minket nyugodni, és a végefőcím alatt azon kezdünk el rágódni, hogy hiába is volt sokszor szenvedés az elmúlt két óra, mégiscsak élveztük azt.

  A Paradise: Love nem egy egyszerű film, türelem kell hozzá, viszont az én érdeklődésemet felkeltette a trilógia következő két darabjára iránt, amik a hitről és a fogyókúráról fognak szólni. Azok is érdekesek lesznek, az már egyszer biztos.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon