MENÜ
 • Filmkritika: Out

  Ha azt gondolnád, hogy nem tud meglepni egyetlen női táska tartalma sem, akkor nagyot tévedsz.

  A középkorú Ágostont (Terhes Sándor) egy csoportos leépítés keretein belül bocsájtják el az állásából. A férfi egy munkaközvetítőn keresztül Lettországban talál egy kecsegtetőnek tűnő munkát, Rigába érve azonban azzal kell szembesülnie, hogy átverték, és senki sem várja munkalehetőséggel. Ágoston mégsem adja fel, és egyre furcsább figurákkal hozza őt össze a sors, miközben megpróbálja megtalálni a helyét egy idegen országban.

  Kristóf György első nagyjátékfilmje rögtön meghívást kapott idén Cannes-ba az Un Certain Regard versenyszekcióba, ami nem kis teljesítmény. A fiatal filmes egy aktuális témát dolgozott fel, de teljesen kifordítva. A főhőse ugyanúgy külföldön próbál szerencsét, mint sok kelet-európai munkavállaló, de Ágoston nem egy huszonéves fiatal, aki Nyugat-Európában angol nyelvtudással szeretne érvényesülni, hanem egy ötvenes családapa, aki keletre indul, ahol oroszul igyekszik kommunikálni másokkal. Ennek köszönhetően hiába ismerős a kiindulópont, egy friss és szokatlan nézőpontból szemlélünk egy valószínűleg teljesen ismeretlen környezetet.

  Ha mindez nem lenne már így is eléggé izgalmas, Kristóf György folyamatosan stimulálja a nézők figyelmét azzal, hogy Ágoston furábbnál furább figurákkal találkozik: az álláslehetőségért érdekes indokkal pénzt követelő HR-essel, a levágott fülű preparált nyulat magával hordó lett nővel, vagy az orosz újgazdaggal és az agyonplasztikázott feleségével. Az ebben a helyzetben megszokott szituációk is teljesen groteszké válnak, mint a Skype beszélgetés a házastárssal egy könnyezőpálma és néhány szomjas kaktusz miatt, vagy a munka utáni sörözés a ruhátlan vendégekkel. Pohárnok Gergely szokás szerint gyönyörű képeket komponált a hangulathoz és a helyszínhez illő rideg színvilággal. Terhes Sándort remek ötlet volt főszereplőnek választani, hosszasan el lehet merengeni az arcát pásztázva. Az egyetlen, de annál súlyosabb probléma a bábeli zűrzavarban kibontakozó párbeszédekkel van, amik a legtöbb esetben iszonyúan sutára sikerültek.

  A dialógusokon ugyan akadt volna még mit csiszolni, de az Out így is egy nagyon izgalmas debütálás lett, ami egy ígéretes rendezői pályát vetít előre.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon