MENÜ
 • Filmkritika: Őrült boldogság

  Thelma és Louise Toszkánában.

  A bipoláris, mániákus hazudozó, Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) egy festői helyen elterülő toszkán pszichiátriai intézet lakója, aki mindenbe beleüti az orrát, és mindent mindenkinél jobban tud. Egy napon új beteg érkezik a villába: a depressziós Donatella (Micaela Ramazzotti), aki többször is kísérelt már meg öngyilkosságot. A két teljesen eltérő karakter összebarátkozik, és egy váratlanul adódó alkalommal közösen indulnak egy engedély el nélküli utazásra, mely során szembenéznek a múltjukkal is.

  Paolo Virzi szerencsére ismét leigazolt az előző filmje, az Esélylesők legnagyobb erősségét, Valeria Bruni Tedeschit. Amikor Beatrice először jelenik meg a vásznon az intézet gyönyörű kertjében, napernyővel sétál, és utasításokat osztogat mindenkinek, aki mellett elhalad. Elsőre azt hihetnénk, hogy ő a villa úrnője, de az egészben van valami furcsaság. Hamarosan ki is derül, hogy ő is csak egy bentlakó beteg, habár állítása szerint az egyik felmenője ajándékozta ezt az épületet a közjó javára. Beatrice minden körülmények között ragaszkodik az eleganciájához, és végig jellemzi őt egyfajta arisztokratikus tartás. Ennek megfelelően Bruni Tedeschi jelenléte rendkívül erős és tekintélyt parancsoló, de egyben humorral teli is. A számtalan vicces pillanata ellenére azonban minden mosolya mögött ott húzódik valami fájdalmas keserűség is. Ha ez egy amerikai film lenne, akkor Bruni Tedeschi a legtöbb díjátadón jelöltként ülne a közönség soraiban a következő időszakban.

  Hiába kapott Micaela Ramazzotti egy sokkal drámaibb és kidolgozottabb múlttal rendelkező karaktert, a visszafogott, mégis erős alakítása még így is teljesen hátérbe szorul Bruni Tedeschi sziporkázása mellett. Ráadásul az intézet többi lakójában is rengeteg lehetőség rejlik, Virzi mégsem árul el róluk szinte semmit, csak statisztaként szolgálnak. Holott a Száll a kakukk fészkére esetében is hiába rendelkeztünk egy karakteres főhőssel, az összes többi beteg és az ő hétköznapjaik ugyanúgy a történet szerves részét alkották, ami itt is kiválóan működhetett volna. Így Virzi megint ugyanabba a hibába esett, mint az előző filmjében: hiába teremtett meg egy rendkívül érdekes karaktert, ami ismét Bruni Tedeschi fantasztikus alakításában elevenedik meg, a film többi része ennek szinte a nyomába sem ér.

  Ha Virzi legközelebb egynél több olyan főhőst álmodik meg, mint Beatrice, és talál még néhány olyan kiváló színészt hozzá, mint Bruni Tedeschi, akkor valami egészen zseniális dolog sülhet ki a dologból. Félreértés ne essék, az Őrült boldogság így is egy okos, érzelmes és nagyon vicces boldogságbomba, csak éppenséggel robbanhatott volna még ennél is nagyobbat.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon