MENÜ
 • Filmkritika: Ölni kíméletesen

  A gazdasági válságtól sújtott gengszterek világa.

  Johnny „ A Mókus” Amato (Vincent Curatola) felbérel két balfék bűnözőt, Frankie-t (Scoot McNairy) és Russelt (Ben Mendelshon), hogy üssenek rajta egy pókertársaságon, és vegyék el az összes ott felhalmozott pénzt. A tervben az a nagyszerű, hogy mindenki Markie-t (Ray Liotta) fogja majd gyanúsítani, hiszen szorult anyagi helyzetében ő egyszer már kiraboltatta a saját pókertársaságát. Russel azonban nem tudja tartani a száját, így az egész társaság a maffia eltakarítóemberének, Jackie-nek (Brad Pitt) a célpontjává válik.

  Andrew Dominik a világ egyik legférfiasabb filmjét tette le az asztalra a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Forddal. Így mikor kiderült, hogy legújabb filmjét is Brad Pittel forgatja, mindenki egy újabb mesterműre számított, aminek következtében Cannes-ban elég vegyesen fogadták az Ölni kíméletesent. Tegyük hozzá, Az újságos fiúhoz hasonlóan szerintem ez esetben sem volt igazuk a fanyalgóknak. Dominik George V. Higgins regényét adaptálta, és azt a pluszt tette hozzá az eredeti röténethez, hogy a cselekmény idejét Obama első választási kampányának idejére időzítette. A tévéből és a rádióból így folyamatosan a gazdasági válsággal kapcsolatos beszédek folynak, illetve a film Obama beszédével kezdődik és végződik. Ezzel rendkívül érdekes és ötletes módszert alkalmaz a korrajzhoz, amellyel érthetőbbé válik miért rabolja ki egy gengszter a saját pókertársaságát, és kifogást biztosít ahhoz, hogy az elvégzett melóért miért is fizet kevesebbet a megbízó.

  A film címe abból adódik, hogy Jackie nem szeret szemtől szemben végezni az áldozataival, mert azzal csak a baj van. Mindig könyörögnek, sírnak, összepisilik magukat, az anyjukért rimánkodnak… Ő távolról, kíméletesen szereti lelőni őket. Ennek köszönhető az első gyilkosság mesterien megkoreografált, gyönyörű kivégzés, ahol lassított felvételen törik be a golyók a kocsi ablaküvegét, és loccsantják ki a vezető agyvelejét. Közben Ketty Lester andalító, lassú hatvanas évekbeli slágere ellenpontozza a véres eseményeket. A második meló már nem sikerül ilyen kíméletesre, és hogy megértsük, hogy Jackie miért is favorizálja a saját munkamódszerét, nekünk is végig kell néznünk, ahogy a távoli lövés után közelről kell végeznie a nyöszörgő, földön kúszó áldozattal. A filmben folyamatosan lassú, megnyugtató számok szólnak, ahogy az akción sincs akkora hangsúly, mint a gengszterek dialógusain. Ennek ellenére az első gyilkosság bemutatása, vagy éppen néhány jelenetben az autóra szerelt kamerák képe igazán kreatív megoldásnak bizonyul.

  A film szereplőgárdája parádés, jó újra együtt látni a Maffiózok két szereplőjét, James Gandolfinit és Vincent Curatolát, még akkor is, ha egy közös jelenetük sincsen. Ray Liottát még mi is megsajnáljuk, és ahogyan összeverik, vagy az utolsó jelenetében kinéz a kocsiból, azt valószínűleg egy darabig nem felejtjük el. A kevésbé ismertebb színészek közül Scott McNairy és Ben Mendelshon is parádézik. Mendelshon teljesen átváltozott a szerep kedvéért, McNairy pedig iszonyú izgalmas színésznak ígérkezik, aki azóta szerencsére folyamatosan kapja a szerepeket, így már felbukkant Az Argo-akcióban és az Ígéret földjében is. Brad Pitt a 12 majom után élete legjobb szerepét kapta meg Jesse Jamesként Andrew Dominiktól, amit Jackie-ként nem is lehet felülmúlni. De természetesen Pitt így is remekül játszik, és kiváló érzékkel építi tovább színészi biográfiáját.

  Az Ölni kíméletesen sajnos elkerülte a hazai mozikat, de a Pro Videonak köszönhetően már beszerezhető DVD-n.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon