MENÜ
 • Filmkritika: Nyúl Péter

  Nyúlszomszédi viszony.

  Az árva nyúl, Péter három testvérével, Pamaccsal, Tapsival, Fülessel, valamint unokatestvérével, Benjáminnal él Mr. McGregor (Sam Neill) és Bea (Rose Byrne) szomszédságában. Míg Bea imádja a kis rágcsálókat, addig az öreg McGregor ki nem állhatja őket, amiért mindig megdézsmálják a veteményeskertjének termését. McGregor azonban szívrohamot kap egyik nap, amikor megpróbálja elcsípni Pétert. Az erdei állatok mégsem örülhetnek sokáig az őrizetlenül maradt háznak, mert hamarosan beköltözik McGregor egyik londoni rokona, Thomas (Domhnall Gleeson). Ezt követően pedig már nemcsak a veteményes a tét, hanem Bea figyelme is, így elmérgesedik a harc Thomas és Péter között.

  Beatrix Potter gyönyörűen megrajzolt karakterei 1902 óta töretlen népszerűségnek örvendenek, és számos feldolgozást éltek már meg. A félig animációs és félig élőszereplős változatai a klasszikus meséknek azonban ritkán sülnek el jól Hollywoodban. Nyúl Péter kalandjait viszont úgy sikerült modernizálni, hogy az év eddigi legkellemesebb meglepetése kerekedett belőle. Péter annak ellenére szerethető, hogy sokszor átlép egy bizonyos határt, mégis képes a jellemfejlődésre, a hibái elismerésére és a bocsánatkérésre. Hozzá hasonló utat jár be Thomas is, aki rendkívül idegesítő addig, amíg le nem vetkőzi a korábbi munkahelyéről hozott túlzott maximalista stílusát. A korábbi változatokban csak narrátorként megjelenő Beatrix Potter ezúttal női főszereplővé válik, de Rose Byrne karaktere így is háttérbe szorul Domhnall Gleeson és Péter mellett. Az eredeti verzióban Péter hangját James Corden kölcsönözte, míg testvéreit Margot Robbie, Daisy Ridley és Elizabeth Debicki szólaltatták meg. Kicsit kár, hogy nem hallhatjuk őket, de Elek Ferenc is telitalálatnak bizonyul a magyar változatban.

  A forgatókönyv gyakorlatilag semmi váratlan meglepetést nem tartogat, azon a vonalon halad előre, amit a Dennis, a komisz, vagy Rose Byrne-nél maradva a Rossz szomszédság kitaposott. Vannak benne túlkapások, de végig szerethető, és ami még ennél is fontosabb, hogy rendkívül vicces tud lenni a gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Nyúl Péterék mellett rengeteg szuper animált mellékszereplő bukkan fel, mint amilyen a reflektortól ledermedő szarvas, a vadul bulizó róka, vagy a fogyókúráját folyamatosan elodázó malac. És ami a legjobban áll ennek a rajzfilmnek, hogy nem veszi magát túl komolyan. Az egyik jelenetben például eljátszanak a készítők azzal a gondolattal, hogy vajon milyen intelmeket adnának Péter szülei, ha még élnének, ha ez egy olyan film lenne, de aztán ironikusan közlik, hogy ez nem olyan film, és a fali képen lógó szülők még véletlenül sem elevenednek meg.

  A Nyúl Péter egy nem túl bonyolult, de meglepően vicces és szerethető tud lenni, amivel messze túlszárnyalja a vele kapcsolatos előzetes elvárásokat.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon