MENÜ
 • Filmkritika: Nyárutó

  Jason Reitman sajátos humorú filmjei után kicsit komolyabb vizekre evezett, és egy hosszú hétvége történetét meséli el, mely megváltoztatta három ember életét.

  Adele-t (Kate Winslet) elhagyta a férje, és egyedül él otthon fiával, Henryvel (Gattlin Griffith). Szinte sosem meri elhagyni a lakását, csak havonta egyszer mennek el nagybevásárlásra. Az egyik ilyen alkalommal egy lőtt sebes férfi, Frank (Josh Brolin) segítséget kér Henryéktől, hogy náluk tölthesse az éjszakát, hogy pihenni tudjon egy kicsit, mielőtt a másnapi vonattal tovább áll. Frank kedves fogva tartónak tűnik, aki csak Adele érdekében, a látszat kedvéért kötözi meg a nőt, hogyha a rendőrök rajta ütnének, akkor ne vádolhassák azzal, hogy saját akaratából bújtatott egy szökött fegyencet a házában. Hamarosan azonban ez a helyzet válik igazzá, ahogy a férfi és a nő egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Elhatározzák, hogy Kanadába szöknek, ez azonban nem olyan egyszerű, ha rendőrök figyelik a várost elhagyó autókat.

  20140212_nyárutó2

  Jason Reitman eddigi filmjeinek központjában nem minden esetben szerethető hősök álltak, akik többsége azonban hihetetlenül vágyott a szeretetre. A Köszönjük, hogy rágyújtott!, Juno, Egek ura, Pszichoszingli pedig egytől egyig zseniális, fergeteges humorú, szívet melengető darabok. Humorból ezúttal kevesebbet kapunk, de Adele sem különbözik sokban Reitman főhőseinek többségétől, hiszen ő is mindennél jobban vágyik a szerelemre, szeretetre. Az elbeszélésmód azonban sokkal komorabb marad, még akkor is, ha az egészet egy helyes, érett gondolkodású kisfiú szemén keresztül látjuk, aki végre újra boldognak szeretné látni az anyukáját, de arra már rájött, hogy akárhány takarító, vállmasszírozó kuponnal is lepi meg őt, a hőn áhított szerelmet nem tudja pótolni.

  20140212_nyárutó4

  A film alapjául Joyce Maynard könyve szolgál, így a Reitmantól szokatlan hangvételért leginkább ő a felelős. A történet egy hosszú hétvége eseményeit ábrázolja, és ez az idő kissé kevés ahhoz, hogy igazán hihető legyen az a mély érzelmi kötődés, ami Adele és Frank között alakul ki. Ezt azonban könnyen félre tudjuk tenni, hiszen Adele-t annyira megsajnáljuk, Frank pedig olyan szimpatikussá válik, hogy végig azon drukkolunk, hogy sikerüljön véghezvinni a tervüket, és boldogan éljenek együtt örökkön-örökké. A romantika mellett a bűnügyi szál is fontos szerephez jut, habár ez sokkal kevésbé izgalmas, mint az abból fakadó fenyegetettség érzet, hogy Frank egy szökött fegyenc. Bármilyen kedves is, végig feszültek vagyunk emiatt a film során. Eleinte azért, hogy vajon mikor fogja bántani a vendéglátóit, majd azért, hogy nem veri-e át Adele-t, és lép le a bankból kivett pénzzel egyedül. A feszültséget okosan fokozzák a Henryt hazakísérő rendőrrel: amikor a fiúval kiszállnak a rendőrautóból, és lassan elindulnak a kocsiba bepakoló Adele felé, akkor senki sem tudja eldönteni, hogy mi is fog történni, annyi lehetséges kimenetele lehet annak a jelenetnek.

  20140212_nyárutó3

  A színészek nagyszerűek: a szerepéért Golden Globe-ra jelölt Kate Winsletnek zsigerből jön az egyszerű, szeretetre vágyó, magát elhagyó nő, akit ügyesen árnyalnak kézremegésekkel, és a rátörő pánikkal, amivel minden egyes alkalommal szembe kell néznie, amikor elhagyja a házat. Josh Brolin külseje fenyegető és tekintélyt parancsoló, de rövid idő alatt a nézők szívét is olyan gyorsan felolvasztja, mint Adele-ét. Gattlin Griffit imádnivaló srác, akinek nem csak egy új férfival kell megosztania  a házát, de az első szerelem érzését is megtapasztalja Brighid Flemingnek köszönhetően, aki  itt ugyan egy kissé túl érett, de azért mindig öröm őt filmben látni. A film elején felsorolt szereplők közül néhányra szinte a legvégéig kell várnunk, és míg Tobey Maguire csak egy apró szerepre ugrik be, James Van Der Beek rövid megjelenése jelentős izgalmakat tartogat.

  A Nyárutó egyáltalán nem rossz film, csak teljesen más, mint amit eddig Jason Reitmantól megszoktunk. Eddig mindig okosan megoldotta a happy endeket, de sosem vált szentimentálissá. Ezt most nem sikerült kikerülnie, de talán ilyen heves és gyorsan végigsöprő érzelmeknél nem is tehetett másképp.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon