MENÜ
 • Filmkritika: Norvég erdő

  Több mint húsz évbe telt, hogy az egyik legsikeresebb japán író, Murakami Norvég erdő című bestsellerét filmre vigyék. Anh Hung Trannak nehéz feladata volt, több millió olvasó elvárásának kellett megfelelnie, s még ha az összes Murakami rajongó nem is lesz teljesen elégedett a végeredménnyel, azért egy nagyszerű film született.

  Toru (Kenichi Matsuyama) és Kizuki elválaszthatatlan barátok. Mindenhova hármasban járnak Kizuki barátnőjével, Naokóval (a Babel Oscar-jelölt sztárja, Rinko Kikuchi) egészen addig, amíg Kizuki 17 évesen öngyilkosságot követ el. Toru Tokióba menekül, és a könyvek világába temetkezik. Teljesen hidegen hagyja a környezete, a tokiói diákok lázongásai a kormány ellen, egyedül a nőcsábász iskolatársa, Nagasawa tudja kizökkenteni néha elzárt világából. Egy napon azonban Toru véletlenül összefut Naokóval Tokióban, s a hosszú séták során Toru egyre többet kezd érezni a barátságnál.

  Naoko huszadik születésnapján elveszíti a szüzességét Toruval, s a tény, hogy Kizuki legjobb barátjával egy olyan dolgot csinált, ami a szerelmével sosem sikerült, bármennyire is szerette volna, feltépi a régi sebeket, s bevonul egy szanatóriumba. Hosszú levélváltások után létrejönnek a találkozások Toruval, azonban Naoko továbbra is képtelen megbirkózni a gyásszal, ami végzete felé sodorja. Toru mindeközben megismerkedik a szókimondó, életvidám Midorival (Kiko Mizuhara), s így felmerül a lehetősége egy boldogabb kapcsolatra. A múltat azonban nem könnyű lezárni.

  Egyrészt nagyon hálás dolog lehetett ezt a művet megfilmesíteni, hiszen a zenei motívuma, és a környezet ábrázolása filmvászon után kiáltott. Jonny Greenwood, a Radihead gitárosa által komponált szerzemények remekül egészülnek ki a ’60-as évek hangulatát megidéző nyugat-német Can zenekar számaival, valamint a Beatles címadó dalával, a Norwegian Wooddal. A szemet gyönyörködtető képek Ping Been Lee munkáját dicsérik. A Szerelemre hangolva operatőrének minden egyes képkockája gyönyörűen fényképezett, legyen szó vadregényes japán tájról, vagy fénnyel alig megvilágított étkezőről, ahol az ablakon lassan csordogálnak az esőcseppek, miközben Naoko és Toru egymásra találnak.

  Másrészről hálátlan feladat is volt, és nem csak a rajongók magas elvárásai miatt, hanem azért is, mert egy terjedelmes regényről van szó. A szereplőkről több mint két óra alatt sem tudhatunk meg olyan sokat, kevésbé kidolgozottak a karakterek, hátterükre, motivációjukra sokszor csak elejtett utalásokat kapunk, illetve könyv humorából is csak keveset tudtak átmenteni a filmbe. Viszont Anh Hung Tran a filmnyelvi eszközök sajátos használatával ezek kihagyásával is tökéletes légkört teremt. Annak ellenére, hogy francia-vietnámi rendezőként japán nyelven játszó színészeket kellett dirigálnia, a szereplők nagyszerű alakításokat nyújtanak: Kenichi Matsuyama remekül hozza a visszafogott hős szerelmest, Kiko Mizuhara pedig a vadóc, szókimondó egyetemistát.

  A legerőteljesebb színészi játék azonban Rinko Kikuchi nevéhez fűződik, aki a valóságtól egyre inkább eltávolodó Naokóként megmutatja, hogy nem véletlenül ő az egyik nemzetközileg legelismertebb ázsiai színésznő. Európai szemmel igen bátor, és szokatlan dolog az, hogy a film a szexualitást, a szexuális problémákat, a gyászt és a halált egyáltalán nem kezeli tabuként, hanem bátran beszélteti róluk a film szereplőit. Habár az elbeszélésmód igen lassú, ha hagyjuk, hogy a képek és a történet magukkal ragadjanak minket, akkor egy csodálatos, de egyben megrázó moziélményben lesz részünk.

  Ez semmiképp sem az a film, amire kikapcsolódás gyanánt ül be az ember egy adag popcornnal, meg colával. De ha nyitottak vagyunk az ázsiai kultúra és a művészi filmek felé, akkor mindenképp ajánlott kipróbálni a Norvég erdőt. Utána többször is azon kaphatjuk majd magunkat, hogy a fürdőszobában azt dúdoljuk, hogy „I once had a girl, or should I say, she once had me”…

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon