MENÜ
 • Filmkritika: Nincs gonosz

  Csak egy rettenetesen kegyetlen mindenható hatalom.

  Mohammad Raszulof iráni rendező Arany Medve díjas legújabb filmje négy egymástól független történetet mesél el négy férfiról. Az egyes epizódokban egy a közös, mindegyikben megjelenik az Iránban a mai napig alkalmazott halálbüntetés. Az ítéletet azonban nem minden esetben egy hivatásos végrehajtó érvényesíti, hanem sokszor a kötelező sorkatonai szolgálatukat töltő civileket kényszerítenek arra, hogy húzzák ki azt a bizonyos zsámolyt az akasztottak alól. Ha nem teljesítik a parancsot, akkor meghosszabbodik a katonaságnál letöltendő idejük, annak befejezése nélkül pedig gyakorlatilag ellehetetlenítik a jövőjüket: nem kaphatnak se munkát, se útlevelet, de még jogosítványt se.

  A film hősei mind szembesülnek, vagy szembesültek az emberölés parancsával és Raszulof azt vizsgálja, hogy ennek milyen hatása van az egyénre, hogyan lehet ezt feldolgozni, és milyen következményekkel jár rövid, illetve hosszú távon a parancs végrehajtása, vagy annak elutasítása. Van, aki megtanult ezzel élni, van, aki azzal áltatja magát, hogy a halálra ítéltek között senki sem lehet ártatlan, és mindenki megérdemli a rá kiszabott büntetést, míg mások annak ellenére hallgatnak a lelkiismeretükre, és szegülnek ellen a felsőbb utasításnak, hogy tudják, ezzel vagy bujkálásra kényszerülnek, vagy a hatalom ellenségeként a társadalom perifériájára szorulva száműzetésben kell élniük komoly áldozatokat meghozva.

  Raszulof fantasztikusan építette fel a filmjét. Az első fejezetben egy középkorú férfi látszólag teljesen hétköznapi életének néhány órájába nyerünk bepillantást. Ott kapcsolódunk be, hogy elhagyja a munkahelyét, majd elmegy a feleségéért, megállnak egy banknál felvenni a férfi fizetését, vitatkoznak egy kicsit, elhozzák a kislányukat az iskolából, bevásárolnak, pizzáznak, segítenek Hesmat idős édesanyjának, készülődnek egy esküvőre. Majd Hesmat ismét bemegy a munkahelyére, és miközben békésen falatozik, Raszulof az utolsó néhány másodpercben teljesen váratlanul sokkol minket, amikor szembesít azzal, hogy mi is Hesmat foglalkozása.

  A kiszámíthatatlanság végigkíséri a következő fejezeteket is, így a két és fél órás játékidő ellenére egyetlen egy ponton sem válik unalmassá, sőt, a feszültség szinte folyamatosan a maximumon izzik, és az egészen emlékezetes, gondosan megkomponált záró képsorokkal kísért nyitott befejezések még azután sem hagynak nyugodni minket, hogy már valami teljesen mást látunk a vásznon. Nyilván elkerülhetetlen, hogy a négy epizód között nem teljesen egyenletes a színvonal. A második rész a legkiemelkedőbb, amihez valószínűleg hozzájárul az első sokkoló fináléja is, de még az utolsóban is ott lebeg az állandó bizonytalanság, amivel folyamatosan fenntartja a közönség figyelmét.

  Raszulofnál aligha lehet hitelesebb mesélőt találni arra, hogy mivel járhat az egy diktatúrában, ha tetteinkkel kivívjuk a hatalom haragját. Raszulofot idén márciusban egy évnyi börtönre ítélték három filmje miatt a rendszer elleni propaganda vádjával és két évre eltiltották a rendezéstől. Mindezt úgy, hogy egészen elképesztő módon tíz év alatt Raszulof a harmadik iráni rendező, aki elnyerte az Arany Medvét, de Panahihoz hasonlóan, akit a Taxi Teheránért díjaztak, ő sem utazhatott el Berlinbe a díjátadóra. Az iráni bírókat az sem zavarta, hogy egy olyan rendezőt ítélnek el munkássága miatt, akit néhány nappal korábban még az egész filmvilág ünnepelt.

  Habár a koronavírus miatt méltatlanul kevés film jutott el eddig 2020-ban a mozikba, a Nincs gonosz valószínűleg akkor is az év legjobb, legemlékezetesebb és legmegrázóbb alkotása lenne, ha idén ötször ennyi premier lett volna.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon