MENÜ
 • Filmkritika: Napos oldal

  A nyolc Oscar-díjra jelölt Napos oldal a legjobb romantikus vígjáték az 500 nap nyár óta…

  Pat (Bradley Cooper) egy nap arra megy haza, hogy a felesége, Nikki meztelen zuhanyozik egyik nem éppen jóképű kollégájával. Patnek eldurran az agya, és összeveri a férfit. Nyolc hónap után távozik az elmegyógyintézetből és visszaköltözik szüleihez (Robert De Niro és Jacki Weaver). Próbál változtatni az életén, de nem könnyű úgy bizonyítania Nikkinek, hogy 150 méternél nem mehet hozzá közelebb. Időközben találkozik a frissen megözvegyült Tiffanyval (Jennifer Lawrence), aki szintén nem teljesen százas. Tiffany felajánlja a segítségét, hogy odaadja Pat levelét Nikkinek, ha cserébe Pat felkészül vele egy táncversenyre.

  David O. Russell A harcossal már megmutatta, hogy mennyire jó rendező. Most a Napos oldallal bebizonyította, hogy ő az egyik legjobb. Ezúttal ráadásul nem csak a rendezői székben ült, hanem ő is írta a forgatókönyvet, be is zsebelte mindkettőért az Oscar-jelölést. Mesterien ötvözte a romantikus vígjátékokat a családi drámával, meg egy kis elmebajjal. Ahogy A harcosban is egy problémákkal küzdő család került a középpontba, úgy itt is egy olyan famíliát mutat be nekünk, ahol szinte senki sem normális teljesen.

  A dialógusok remekbeszabottak, a karakterek imádnivalóak. És amitől igazán jóvá válik a film, az a sokszor szarkasztikus humor. Fergetegesek a poénok, és szerencsére mind az intelligensebb fajtából. A humor forrásai a szereplők csipkelődő beszólásai, idióta viselkedésük és tánctudásuk. Hiába sodródunk egy kiszámítható végkifejlet felé, annyira megszerettük a hőseinket, annyira drukkolunk, hogy végre rendbe jöjjön az életük, hogy ezt egy cseppet sem bánjuk.

  A zseniálisan megírt karakterek megformálására a lehető legtökéletesebb embereket sikerült megtalálni, a négy főbb szereplő mind be is söpört egy-egy Oscar-jelölést. Ennek elnyerésére Jennifer Lawrence-nek van a legnagyobb esélye, még ha nehéz dolga is lesz Jessica Chastainnel szemben. A második nominációját begyűjtő fiatal színésznő okosan válogat a blockbusterek mellé nagy kihívásokkal teli szerepeket is. A renszeresen csúnyán néző, ordibáló Tiffanyként is szimpatikus tud maradni. Az ő csúcsjelenete, amikor Tiffany megkedvelteti magát Pat apjával. Bradley Cooper sokszor ijesztő, ahogy kiborul, és eldurran az agya, teljesen hitelesen hozza a bipoláris srác karakterét, de mégis szerethető. A Jenniferrel alkotott párosa tökéletes, megvan köztük a kémia, a kettesben eltöltött vacsorájuk jelenete pedig szinte felejthetetlen.

  Robert De Niro rég volt már ilyen jó, mint most, a kényszeresen babonás apa szerepében, aki óriási amerikai foci rajongó, és nem tudja, hogy is viszonyuljon beteg fiához. Amikor ezt végül be is vallja, az igazán megrendítő és szívbemarkoló. Jacki Weaver Oscar-jelölése talán egy kissé meglepetés (sajnos valószínűleg épp Nicole Kidmant ütötte ki a nyeregből), de hozzá hasonlóan a mi szívünk is összeszorul a nagy nevetés közepette egy kicsit, amikor Patet és Tiffanyt látjuk a parketten szerencsétlenkedni.

  A Napos oldal egy igazán ötletes, intelligens, újszerű romantikus komédia, ami egy üde színfolt a nyálas, buta, agytompító romkomok tengerében. Csak így tovább David O. Russell!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon