MENÜ
 • Filmkritika: Muppets

  Az angol-amerikai popkultúra kikerülhetetlen részei a Muppetek, akik számos televíziós produkcióban és mozifilmben bukkantak fel az elmúlt több mint ötven évben, és ezúttal ismét a mozinézők rekeszizmait vették célba.

  Walter és Gary (Jason Segel) a legjobb testvérek a világon. Walternek azonban hamar rá kell jönnie, hogy ő más, mint a többiek: ő egy Muppet. Az emberek világában a sok csalódás közepette a Muppet show nyújt neki vigaszt, a bohókás bábok tévéműsora mindig mosolyt csal az arcára, így Walter a legnagyobb rajongójukká válik. Gary barátnőjével, Maryvel (Amy Adams) Hollywoodba utazik megünnepelni a tíz éves évfordulójukat, s magukkal viszik Waltert is, hogy lássa a legendás Muppet stúdiót. A hely azonban már korántsem olyan, mint ahogy a tévében látta: lepusztult, elhagyatott, régi fényétől megfosztott.

  A gazdag Stexes Tex (Chris Cooper) mégis meg akarja vásárolni a stúdiót, és állítólag múzeumot akar belőle csinálni. A felvásárlás igazi indoka azonban a stúdió alatt található olajkészlet, amire Tex akarja rátenni a kezét, elpusztítva a Muppet stúdiót. A stúdiót egyetlen módon lehet megmenteni: a Muppeteknek össze kell gyűjteniük tíz millió dollárt a határidő lejártáig, különben elveszítik hajdani sikereik színhelyét és a Muppet név használati jogát. Walter fültanúja lesz a beszélgetésnek, és elindul megkeresni Brekit, hogy rábírja a nagy csapat újraverbuválására. Breki ha nehezen is, de belemegy a dologba, s sorra keresi fel társait, többek között a Muppet hasonmászenekarban játszó Topi Macit, a dühterápiás csoportos foglalkozáson résztvevő Animalt, a wc-kel kereskedő Gonzót, és a francia Vogue duci divatjáért felelős Miss Röfit.

  De ahogy a Take That egyesülésénél se lehetett rögtön rábírni Robbie-t az együttműködésre, úgy itt sem megy minden zökkenőmentesen. Brekiék sorra kilincselnek a televíziós csatornáknál, hogy leadják A Valaha Volt Legnagyobb Muppet Jótékonysági Akciót, mígnem a karrierista Veronica (Rashida Jones) ad nekik egy esélyt az ABC, akarom mondani CDE csatornától egy feltétellel: találniuk kell a showhoz egy sztárvendéget. Vajon sikerül elcsábítaniuk/elrabolniuk egy sztárt a műsorhoz, és össze tudják gyűjteni a szükséges tízmillió dollárt? Egyáltalán, kíváncsi még a Muppetekre valaki?

  Jason Segel, az Így jártam anyátokkal sztárja nemcsak főszereplője, hanem Nichollas Stollerrel írója is a filmnek, ami az imádnivaló karakterek mellé egy imádnivaló történetet is kapott nekik köszönhetően. Szinte érthetetlen, hogy miért lépett ki a projectből a gyenge forgatókönyvre hivatkozva Frank Oz, aki többek között Miss Röfi és Topi Maci eredeti hangja volt. Hiszen ki ne drukkolna a lepukkant kis báboknak, hogy sikerüljön a nagy visszatérés? Remekül működnek a poénok is, és a szerzők elég bátrak voltak ahhoz, hogy a saját filmjükre is hivatkozzanak, így a legnagyobb nevetést talán az olyan insider megjegyzések adják, mint az „Akkor nem tértek vissza? Ez egy nagyon rövid film lesz.”, vagy épp a „Miért nevettek ezen a dalon, már negyedszerre éneklik el.” A rendezésért a Slágermájerek és a Da Ali G Show rendezője, James Bobin felelt, aki ötletes kameramozgásokat és plánokat használt a bábok felvételénél.

  A szereplők is remekek, természetesen ez a Muppetektől megszokott. Jason Segel most is elragadóan szerencsétlen, Amy Adams tündököl minden egyes ének- és táncbetétnél, Rashida Jones kellően szkeptikus, Chris Cooper pedig ördögien gonosz. És akik aprócska jelenetükkel is igazán megdobják a filmet, azok a cameózó sztárok. A dühterápiás Jack Blacktől kezdve, a színházat megmentő és ezzel filmben szereplő Whoopi Goldbergen át, a producere által ideküldött Selena Gomezig, vagy a hajléktalan Zach Galifianakisig mindenki parádés, még ha csak egyetlen zseniálisan megírt mondatot is kell elmondaniuk. Van akinek beszéd nélkül is megy: a Muppet imitátor zenekar dobosaként feltűnő David Grohlnál majdnem lefordultam a székről, akárcsak a Walter emberi mását reprezentáló Jim Parsonsnál. A legnagyszerűbb azonban Emily Bluntot volt látni, aki ismét belebújt Az ördög Pradát viselben látott szerepébe Miss Röfi asszisztenseként.

  A Muppetek előtt pedig ismét láthatunk egy remek Toy Story rövidfilmet, ahol külön pacsi jár a fordítónak Bruce Lindáért…

  Ha nem tudsz kellően komolytalan lenni egy olyan filmhez, ahol rendszeresen dalra fakadnak az utcán, és igen, a dalhoz minden egyes idegen ember tudja a szöveget és a koreográfiát, akkor ez nem a te filmed. De ha hagyod magad, hogy elvarázsoljanak ezek a cuki kis bábok, akkor garantált kétórányi önfeledt szórakozás vár rád a Muppetektől.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon