MENÜ
 • Filmkritika: Most jó

  Egy halálos beteg kamaszlány bakancslistát ír, majd váratlanul megtudja, milyen szerelmesnek lenni.

  A leukémiás Tessa (Dakota Fanning) szervezetében egyre jobban elterjed a rák, így úgy dönt, hogy ahelyett, hogy még durvább kezelésekkel próbálnának számára még egy kis időt nyerni, inkább feladja a betegség elleni harcot, és kiélvezi a hátralevő rövidke idejét. Ír egy listát, hogy miket szeretne még megcsinálni a halála előtt. A bolti lopás, drog kipróbálása, és emlékek égetése közben megismerkedik a jóképű szomszéd sráccal, Adammel (Jeremy Irvine), és a céljai lassan átértékelődnek, egyre több dolgot szeretne még megélni minél hosszabb idő alatt a fiúval. Hiába a szerelem a legjobb gyógyír, mindent azért az sem győzhet le.

  Nem ez az első olyan film, ahol egy haldoklót látunk, aki hátralevő idejében még meg akar tenni néhány dolgot, és megfelelően szeretne elbúcsúzni mindenkitől. Ilyen fiatal főhőssel viszont talán még nem nagyon volt dolgunk, így még torokszorítóbbá válik az egyébként is sajnálatos szituáció. Ezzel együtt viszont könnyebb beleesni a hatásvadász hangnembe is, és Jenny Downham könyvét adaptáló Ol Parkernek nem is mindig sikerül eltalálnia a megfelelő arányokat. A történet elején Tessa már tudja, hogy csak idő kérdése hogy meddig él, nem látjuk hogyan dolgozta fel ezt a tényt, ő már elfogadta a végzetét. Az elsődleges pont a nyitányban, amin túl szeretne esni, az a szüzességének az elvesztése. Érdekes módon ez a sokáig olyan fontos dolog mikor később végre megtörténik, teljesen kihagyják az aktus jelenetét. Nyilván addigra már teljesen átértékelődnek Tessa céljai, de az első húsz percben mégiscsak folyton a szex volt a középpontban.

  A film első felében sok az erőltetett párbeszéd és az üres járat. Leginkább kínosan feszengünk a székben, és túl mesterkéltnek érezzük az egészet. Aztán amikor Adam sajátos módon teljesíti Tessa egyik kívánságát, hogy lerakja valahogy a névjegyét, és az emberek emlékezzenek rá, akkor azzal valahogy minket is sikerült megnyerni, és már nem igazán törődünk azzal, hogy milyen hibái vannak a filmnek, inkább csak elveszünk Jeremy Irvine szemeiben, és azt kívánjunk bárcsak nekünk is ilyen barátunk lenne. Az ifjú színész amellett, hogy a filmben hihetetlenül figyelmes és odaadó, még irtó szexivé is vált a Hadak útján óta. Ezzel jól ellensúlyozza Dakota Fanninget, akinek már kevésbé tett jót az idő múlása, illetve borzalmasan áll neki a rövid haj. Értem én, hogy a hosszú hajjal az egészséges Tessát kellett megjeleníteni, de az új frizurája nagyon rosszul sikerült.

  Ha a forgatókönyv nem is tökéletes, a karakterek azért elég jól sikerültek, és remek színészi játék társult hozzájuk. Kaya Scodelario a Skinsben megszokott szerepét hozzá, ami sokkal jobban áll neki, mint az Üvöltő szelek Catherine Earnshawja. Mellette a legéletszerűbb Tessa öccse, akit Edgar Canham alakít. Az ő gyermeki őszintesége az, ami számos jelenetbe visz egy kis igazi színt. A felnőttekre sem lehet panasz, Paddy Considine és Olivia Williams kisujjból hozzák a lányuk betegségéhez teljesen ellentétesen viszonyuló szülőket. Igazán megható, amikor az anya végre bent akar maradni a kórházban lánya mellett, és ahogy az apa kifakad, hogy a lánya halála után nem lesz értelme már az életének. Természetesen Fanning is remekel, főleg az utolsó jelenetei hatásosak, Irvine-nak meg egyáltalán nincs nehéz dolga elhitetni velünk, miért is szeretett bele Tessa Adambe.

  A Most jó messze nem tökéletes film, mégis megvan a maga bája, a végére pedig garantáltan nehéz lesz visszatartanunk a könnyeinket. Arról nem is beszélve, hogy másfél órán keresztül gyönyörködhetünk Jeremy Irvine-ban. Valentin nap közeledtével nem is kívánhatnánk többet.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon