MENÜ
 • Filmkritika: Mission: Impossible – Fantom protokoll

  Láttátok azt a youtube videót, ahol egy szerelő egy felhőkarcoló tetejére mászik, miközben a sisakján levő kamerával rögzít képeket? Már a laptopom képernyője előtt is elfogott a szédülés ezt nézve, az MI4-ban viszont ezt az látványt IMAX vásznon is átélhetjük.

  Ethan Hunt (Tom Cruise) és csapata egy küldetést kap, melyben el kell hozniuk a Kremlből néhány archív felvételt. Moszkva jelképét azonban az akció végén felrobbantják, a gyanú pedig Huntra terelődik, akinek hogy tisztára mossa nevét, el kell kapnia egy svéd férfit, aki atomháborút akar kirobbantani az USA és Oroszország között. Az elnök beindítja a Fantom-protokollt, az IMF-et feloszlatják, így Hunt ügynök nem számíthat semmilyen külső segítségre, csak magára, és maroknyi csapatára. Az akció kockázatos, ha elbuknak, terroristáknak fogják minősíteni őket.

  Brad Bird az Oscar-díjas L’ecsó és A hihetetlen család készítőjének első élőszereplős rendezése remekül sikerült. Általában már elég unalmas ugyanarról a kaptafáról negyedszer is lehúzni a bőrt, de ez az MI esetében nincs így, hála a rendkívül izgalmas forgatókönyvnek, aminek köszönhetően a mellettünk ülő lányok végig a körmüket rágták. Bevallom férfiasan, azért néha nekem is megizzadt a tenyerem…. Az akciók szokás szerint hihetetlenül kreatívak, és zseniálisan koreografáltak. Kezdve a börtönszökéstől, a Kremlös betörésen át a kódcseréig. A turbinához való leengedéssel pedig még egy főhajtással is adóznak az első rész előtt.

  A látványról nem is beszélve: Budapest, Moszkva, Dubai és Mumbai szolgáltatják a helyszínt, gyönyörűen fényképezett képeken, melyek egy része IMAX-re optimalizált kamerákkal készült, így például hátborzongató élményt nyújt a hatalmas vásznon a világ legmagasabb építményén, a Burj Kalifa tornyon Pókemberként mászó Tom Cruise. Habár az ő teste sem olyan már mint az első rész idején, és az arcán is végig van valami bőrhiba, de még mindig piszkosul jól áll neki ez a szerep. Jeremy Rennert is okos dolog volt bevenni a buliba, hiszen a bombák hatástalanításában már úgyis otthon van.

  Simon Pegg is hozza a szokásos vicces fiú karaktert, ami néha kicsit erőltetett, de így is rengeteget lehet nevetni és mosolyogni két üldözés alatt/között. A szereplőgárda egyetlen gyenge pontja Paula Patton, aki például szerelme elvesztésekor alig tudott valamilyen hiteles érzelmet megjeleníteni. Eyecandyként viszont vitathatatlanul működik ő is. Léa Seydoux és Samuli Edelmann is remekel főgonoszként. A hosszú játékidő ellenére végig lekötik a nézőt a történések, egy pillanatra sincs időnk unatkozni.

  A Mission Impossible negyedik része az elmúlt időszak egyik legjobb akciófilmje, lélegzetelállító, izgalmas és szellemes. Ha tovább folytatnák, akkor nehéz lesz ezt a szintet megugrani.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon