MENÜ
 • Filmkritika: Míg a világvége el nem választ

  Valószínűleg már mindenki elgondolkozott azon, hogy mit tenne, ha megtudná, hogy már csak pár nap van hátra az életéből. Nos, filmünk szereplői élesben szembesülnek ezzel a helyzettel, mikor kiderül, hogy három hét múlva egy kisbolygó becsapódása elpusztítja a földi életet.

  Dodge (Steve Carell) számára pedig az a közhely is életbe lép, miszerint egyedül kell meghalnia, hiszen felesége a világvége hallatán összeszedi bátorságát, és faképnél hagyja őt. Ekkor azonban betoppan egy másik nő az életébe, Penny (Keira Knightley), akivel egy házban él, de furcsa mód egészen eddig fel sem figyeltek egymásra. Dodge megkedveli a lányt, így amikor a környékükön lázadás tör ki, úgy érzi, hogy Pennyt mindenképp magával kell vinnie. Közösen indulnak hát útnak, hogy megkeressék Dodge gimis szerelmét, és hogy találjanak egy repülőt, amivel Penny haza tud mennni, hogy együtt tölthesse az utolsó napjait a családjával.

  Lorene Scafaria rendezői debütálása igen merész vállalkozás volt, hiszen a történet bármikor túl nyálassá válhatott volna, műfajok tekintetében pedig kapunk itt dramedytől kezdve romantikus vígjátékon át road movie-ig bezárólag szinte mindent. Scafarianak mégis szinte végig sikerült fenntartania az egyensúlyt, amiből egy remek kis mozi kerekedett ki. Ez pedig leginkább a film humorának köszönhető, remekül megírt dialógusokkal és poénokkal előidézve azt, hogy sokszor a hasunkat fogjuk a nevetéstől, és szinte már el is feledkezünk arról, hogy közeleg a világvége.

  A végzet azonban elkerülhetetlen, a standokon olyan újságok lógnak, ahol az emberiség legnagyobbjai (Jézus és Oprah) vannak a címlapon. Rendkívül érdekes látni azt, ahogyan Scafaria elképzeli az utolsó napokat, ahogyan megmutatja, hogy ki hogyan reagál a halálos ítéletére. Ki az, aki még ekkor is bemegy dolgozni, ki miket pipál ki a bakancslistájáról, ki az, aki féktelen szexbe, vagy fosztogatásba kezd, hogy igazán kiélvezze azt, ami még hátra maradt az életéből.

  Scafaria mindehhez imádnivaló karaktereket teremtett. Dodge a világ legnagyobb lúzere, Carell pedig tökéletesen hozza a tőle megszokott lepattintott bociszemű hősszerelmest. Knightley alakítását vegyesebb érzelmek övezik, néhol túljátssza a kissé zakkant és szeleburdi Penny szerepét, aki a világon egyedül a bakelitlemezeihez ragaszkodik csak igazán, de a végén mégis a fél karunkat odaadnánk, hogy tényleg haza tudjon telefonálni a családjának. Talán Zooey Deschanelt testhezállóbbnak éreztem volna ebben a szerepben, de a végére Knightleyval is teljesen megbékéltem és megszerettem őt. A mellékszereplőkre sem lehet semmi panaszunk, mindenki remekül asszisztál a két főhősnek.

  A poénok tényleg igazán ütősek, remek a jelenet az utolsó vacsorával, a túlbuzgó rendőrrel, vagy épp az elásott hullával. De a sírás is gyakran kerülget minket, főleg amikor megtudjuk, ki is az a repülőgéppel rendelkező ember, akit Dodge ismert. Amikor Dodge a karjában lesétál a tornácról az alvó Pennyvel, hogy feltegye őt a gépre, és azt súgja neki, hogy ő volt élete szerelme, na akkor legszívesebben kitépnénk a szívünket, ha ezzel elérnénk, hogy tovább lehessenek együtt. És aztán még a The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore-t is végig kell hallgatnunk (ami csak egy a rengeteg remek dal közül a soundtrackről), mintha már nem lennénk így is eléggé elkeseredettek. A befejezés semmiképp sem lehetett egyszerű feladat, a végső fordulat talán nem a legjobb választás volt, de ha azt nézzük, hogy még Trier sem volt olyan kőszívű, hogy egyedül küldje főhőseit a másvilágra, akkor azt hiszem ez Scafarianak is megbocsájtható.

  A Míg a világ vége el nem választ egy rendkívül bájos, humoros, mégis szívmelengető történet, ami az elmúlt időszak eddigi legviccesebb filmje is egyben, persze csak ha nem számítjuk bele az utolsó tíz percet…

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon