MENÜ
 • Filmkritika: Merida, a bátor

  A Pixar stúdió az emancipáció útjára lépve megalkotta első hősnőjét, Merida hercegnőt.

  Merida egy makacs, önfejű kamaszlány, akit nem érdekel a hímzés és az illemtan, sokkal szívesebben lovagol az erdőben és lövöldözik íjjal. Ezek pedig egyáltalán nem illenek egy a középkori Skóciában élő lányhoz, pláne ha az illető egy hercegnő. Így Meridának gyakran gyűlik meg a baja édesanyjával, Elinor királynéval, aki folyamatosan rászól, ha az etikett bizonyos szabályait elfelejtené betartani.

  Meridánál akkor telik be a pohár, amikor három kérő érkezik hozzá, de ő egyikhez sem akar hozzámenni. Így elhatározza, hogy versenybe száll a saját kezéért folytatott harcban, majd elszökik otthonról. Az erdő mélyén egy „fafaragó”, akarom mondani boszorkány konyhájára bukkan, aki egy varázsitalt ad neki. Merida ezzel készít süteményt édesanyjának, hogy végre megváltozzon, a változás azonban túl nagyra sikerül, édesanyja ugyanis egy medvévé változik. Merida ekkor döbben rá, hogy mennyire szereti  őt, így mindent megtesz azért, hogy a varázslatot megtörje, mielőtt túl késő lenne.

  A Pixar stúdió érdekes módon választott már főszereplőnek patkányt, robotot, játékfigurát, versenyautót és még bohóchalat is, de nőt még soha. Most eljött az idő erre is, ezzel azonban elveszett a varázsa a különleges főhősöknek, akiket eddig már annyira megszoktunk. A különleges főhősökkel pedig nem mindennapi történetek jártak együtt, ami ebben az esetben kevésbé érdekes. Valahogy Merida sem annyira szerethető karakter, és édesanyja is leginkább idegesítő addig a pillanatig, amíg át nem változik. Kaptunk egy harcos Disney hercegnőt, és az az érzésünk támadt a végére, mintha a Mulánt vegyítették volna össze a Mackótestvérrel.

  A látványvilágra szokás szerint nem lehet panaszunk, hozzák a megszokott Pixar színvonalat, Merida vörös tincseinek mozgatására külön szoftvert fejlesztettek ki. A skót hegyek, az erdő, a lidércfények mind lélegzetelállítóak. Ami viszont nem hozza a megszokott minőséget a történet és a karakterek mellett, az a zene, és a humor. Nem kapunk egy olyan szívhez szóló dalbetétet sem, mint például a Toy Story 2-ben Jessie-től. A humor leginkább börleszk elemkre épül, amit inkább a kisgyerekek fognak értékelni, a felnőtt nézők ezen a filmen kevesebbet fognak mosolyogni. Egyetlen kivétel ez alól a boszorkány karaktere, aki egyszerűen telitalálat, imádnivaló, és rendkívül vicces. Kár, hogy ő csak egy röpke szerephez jut a történetben.

  Félreértés ne essék, a Merida egyáltalán nem egy rossz mozi, aranyos és nagyon megható, a kicsiknek tanulságos is, de a Pixartól megszoktuk már, hogy mindig egy csodával rukkol elő. Ez sajnos most nem jött össze, megszületett az eddigi leggyengébb Pixar film, ami Disney mércével mérve még a jó mesék kategóriájába tartozna bele. De egy Pixar rajongónak ez nem elég. Kárpótlásként kapunk a hagyományokhoz híven  egy rövidfilmet is a mozi előtt, ami megmutatja azt, hogy azért a Pixar alkotói még mindig képesek varázsolni, hiszen a La luna története és karakterei igazán csodálatosak. A potenciál tehát ott van, csak ki kell tudni használni.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon