MENÜ
 • Filmkritika: Menedék

  Nicholas Sparks egyik újabb bestsellerének filmadaptációja.

  Katie (Julianne Hough) a múltja elől menekül el Bostonból. A buszról egy észak-karolinai kisvárosban, Southportban száll le. Rögtön úgy érzi, hogy itt el tudná képzelni élete újrakezdését. Munkát szerez az egyik étteremben, és egyre jobban szimpatizál a helyi boltossal, a kétgyerekes özvegy Alexszel (Josh Duhamel). Közben egy helyi lánnyal, Jóval (Cobie Smulders) is összebarátkozik. Múltja azonban nem hagyja nyugodni, és egy kitartó, alkoholista rendőr egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megtalálja őt.

  A számos ABBA videót rendező svéd direktor, Lasse Hallström már másodszor dolgozott együtt a nagy sikerű romantikus regényeket író Nicholas Sparksszal. Előzőleg Sparks Kedves John! című művét filmesítette meg. Most azonban nem csak egy egyszerű romantikus filmet kapunk, hanem egy kis thrillert is kevertek a szerelmi szálba, hogy ne csak a női nézők élvezhessék ezt a filmet. Bármennyire is vannak fenntartásaink egy olyan szerzővel kapcsolatban, aki nők milliót ríkatja meg, be kell vallanom ennek a filmnek valahogy mégis megvolt a bája. Volt benne humor, szív, báj, vidéki idill, és bármennyire is sablonos, azét a végén még egy nem várt fordulatot is kapunk.

  Már Az élet nélkülem is alkalmazta azt a módszert, hogy a haldokló anya leveleket hagy hátra gyerekeinek életük legfontosabb eseményeire. Ez a megható momentum ezúttal is visszaköszön, így az egyik jelentben nem csak azon izgulunk, hogy a kislány épségben meneküljön ki az égő házból, hanem azon is, hogy a leveleknek se essen bajuk. Itt azonban a korábbi feleség Alex új szerelmének is hátrahagy egy borítékot. Először nem is értjük, miért az a hang olvassa fel az üzenetet, aki, de aztán a rendező képekkel is megindokolja a narrátor személyét. A levéltől tagadhatatlanul benedvesedik az ember szeme, viszont a volt feleség személye sajnos csalódás okoz.

  A szereplőknek több jelenetben is improvizálniuk kellett, ezzel megnehezítve egy kissé Alex szexi kétgyermekes özvegy, és Katie all american sweetheart karakterének eljátszását. A legizgalmasabb alakítást viszont David Lyonsé aki nem képes beletörődni, hogy Katie új életet akar kezdeni, és megszállottan, minden eszközt bevetve keresi őt, miközben alkoholba folytja a bánatát. Mellette a nyolc éves Mimi Kirkland az, aki meglepően üde, és fiatal kora ellenére teljesen természetes hatást kelt a játéka.

  Bármennyire is szkeptikus voltam a Menedékkel kapcsolatban, mégis engedtem annak, hogy egy kissé elérzékenyítsen és magával ragadjon. Átlagos romantikus filmek kedvelőinek telitalálat, és a thriller szál miatt még randifilmnek sem rossz.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon