MENÜ
 • Filmkritika: Megtalált emlékek

  Történet egy brazil kisvárosról, ahol az emberek elfelejtették hogyan kell meghalni.

  A Jotuomba nevű falucskában 1979 óta nem halt meg senkit. A pap Jézus parancsára bezáratta a temetőt, ahova senki sem léphet be. Egy napon ide téved a fiatal fotós, Rita (Lisa Fávero), aki az idős hölgynél, Madalenánál talál szállást (Sonia Guedes). A két különböző generációból származó nő kezdetben nehezen jön ki, ahogy Ritát a falu többi lakója sem fogadja szívesen. Hamarosan azonban rátalálnak egy közös érdeklődési pontra Madalenával, és a fotóknak köszönhetően egyre jobban megnyílik Rita előtt az idős hölgy. Csakhogy Ritával együtt a halál is megérkezik a faluba.

  Júli Murat első nagyjátékfilmjében megáll az idő. Az események lassan, monotonon ismétlődnek minden egyes nap. Madalena megsüti a kenyeret, elsétál vele a boltba, majd megiszik egy kávét a boltossal. Gondozza a temető bejáratát, misére megy, este pedig levelet ír halott férjének, amelyet berak egy borítékba, megcímzi azt, majd egy dobozba rakja a többi közé. A történetmesélés lassú, de cseppet sem unalmas, mivel rendkívül szimpatikusak az idős karakterek, és szükséges is ahhoz, hogy egy olyan világot ábrázoljon, ahol szinte megállt az élet, és nyugodtan lehet sétálni a síneken, mert az összes vonat egy telepen rozsdásodik.

  Remek ötlet, ahogy a fotózást felhasználják a filmben. Ez töri meg ugyanis a jeget a két nő között, hiszen Madalena mások fotóit őrizgeti, és a fia is egy portrékészítéshez köthetően halt meg. Sonia Guedes játéka csodálatos, ahogy egyre jobban megnyílik Rita és a nézők előtt, elmesélve életének legszomorúbb pillanatait is. Mikor Rita az első képet készíti róla, még szégyelli a fényképét, a film végére azonban aktot áll neki. És ez a pillanat a legcsodálatosabb, ahogy az öreg hölgy kezdetben szégyellősen takargatja melleit, végül azonban büszkén leereszti kezeit, hogy úgy örökítsék meg az örökkévalóságnak. A film közben folyamatosan vágják be Rita elmosódott, túlexponált fekete-fehér képeit, melyek közül a falba olvadó Madalena képe, vagy épp a temető bejáratán lógó lakat remek metaforája a szellemvárosnak.

  Megéri türelmesnek lenni a Megtalált emlékekkel, mivel egy gyönyörű történetet mesél el, amelynek a befejezése igazán szívbe markoló, de aztán az utolsó jelenettel mégis tudnak egy mosolyt csalni az arcunkra.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon