MENÜ
 • Filmkritika: Magic Mike

  Channing Tatum és Alex Pettyfer két órán keresztül rendszeresen vállnak meg a ruháiktól. Kell ennél több ajánlás?

  Mike (Channing Tatum) arról álmodozik, hogy egy nap saját vállalkozása lesz, amiben egyedi tervezésű bútorait fogja árulni. Addig azonban több lábon próbál élni, nappal tetőt fed, éjszaka pedig chippendale fiúként keresi meg az indulótőkét az amerikai álmához. Egy nap együtt dolgozik az építkezésen egy fiatal sráccal, Adammal (Alex Pettyfer), akivel összefut egy klubb előtt, és bejuttatja őt az esti munkahelyére is. Adamet elvarázsolja a világ, ahol a nők csodálják a pasikat, akik bárkit megkaphatnak és közben egy rakat pénzt keresnek. Beugrósként ő is ledobja magáról a ruháit a színpadon, a lányok imádják, innentől kezdve pedig nincs megállás. Míg ő egyre jobban belejön ebbe az életformába, addig Mike egyre inkább rádöbben, hogy ő ennél többre vágyik. A váltás azonban nem egyszerű.

  Az Oscar-díjas Steven Soderbergh filmjeit mindig nagy kíváncsisággal várja a közönség, még akkor is, ha a végeredmények színvonala rendkívül hullámzó, ő pedig imád újabb és újabb zsánereket kipróbálni. Valószínűleg ez a film is egy egyszerű, nyári, vetkőzős, csajos vígjáték lett volna, ha nem ő rendezi. Így viszont több ennél, egy kissé moralizáló romantikus dramedy, amelyben a művészfilmes snitteket csupasz férfi fenekek váltják. Ez a keverék meglepően működőképes, még akkor is, ha néhol túl erőltetett a dolog.

  A film legnagyobb hibája a forgatókönyv, ami Tatum ötlete és élményei alapján készült, aki mielőtt berobbant volna Hollywoodba, egy darabig szintén chippendale fiúként dolgozott. A játékidő kissé túl hosszú, a történet néha egyhelyben áll, máskor pedig túl sokat akarnak egyszerre elmondani. A párbeszédek gyakran suták, mint például mikor Tatum kiakad, vagy az Adam nővérét alakító Cody Horn szövegkönyve, aki válaszok helyett legtöbbször csak kínosan nevet.

  Még egy kis társadalomkritikát is próbáltak becsempészni a filmbe, mikor Mike a Boogie Nights egyik jelenetét megidézve a bankba megy hitelért. A jelenet rendkívül ígéretesen indul, ahogy Mike megjátssza magát, és ahogy a bankos kisasszony reagál a férfi látványára. Van még a filmben számos emlékezetes jelenet, és itt nem csak a táncbetétekre gondolok, hanem arra, amikor látjuk hogyan lapítják ki az alsógatyába gyűrt pénzt a táncosok, vagy hogy hogyan készül fel Nagy Farkú Richie a showra. És persze Tatum feneke a film elején…

  A legtöbb mellékszereplőről sokkal szívesebben tudnánk meg többet is. Míg Mike kissé lapos karakter, Pettyfer egyszerűen őrjítően szexi, Horn szerepe túl nagy, addig többi táncos fiú karakterében rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik. Akinél ezt kihasználják, az Matthew McConaughey, akire mintha személyre szabták volna a bár tulajdonosának szerepét. És ő be meri vállalni, hogy önmaga paródiájává válik, hogy ezüst serlegből iszik, és hogy a lakását a saját képmását mintázó mellszobor díszíti, miközben cicanaciban és izzadt,szűk haspólóban tekergeti Pettyfer csípőjét a tükör előtt, és imádja, hogy végre nem csak a bulvárlapok hasábjain mutogathatja a testét.

  A Magic Mike sokkal több annál, mint amit eredetileg gondolnánk róla, mégis olyan lehetőségeket villant fel, amiknek a kiaknázatlansága miatt erős hiányérzet támad bennünk. Kíváncsi lettem volna arra, hogy mi sül ki ebből a filmből, ha tényleg Nicolas Winding Refn rendezi meg, ahogy Channing Tatum eredetileg szerette volna. Talán ő jobban élt volna a lehetőségekkel.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon