MENÜ
 • Filmkritika: Machete gyilkol

  Machete karrierje hosszú utat járt be a Terrorbolygó előtti fake trailertől a második részig. Machete továbbra sem sms-ezik, vagy cseveg, de előszeretettel kaszabolja a rossz fiúkat.

  Az USA elnöke (Carlos Estevez aka. Charlie Sheen) azzal a feladattal bízza meg Machetét (Danny Trejo), hogy menjen el Mexikóba, és kapjon el egy személyiségzavaros forradalmárt/terroristát, Mendezt (Demian Bichir), aki egy rakétatámadással fenyegeti Washingtont.  Az óra ketyeg, a bomba huszonnégy órán belül becsapódik, Machetét pedig egyre több őrült figura veszi üldözőbe. Ez lesz Jack Bauer, akarom mondani Machete legnehezebb huszonnégy órája.

  20131023_machete2

  A Machete előzményei 2007-re nyúlnak vissza, amikor Robert Rodriguez Tarantinóval karöltve elkészítették a Grindhouse – Terrorbolygót, tisztelgésül a hetvenes évek B-kategóriás filmjei előtt. A két alkotáshoz a hangulatot néhány kamu előzetes teremtette meg, melynek egyike a Machete volt. A ex-titkos ügynök története, akit egy szenátor megölésével bíznak meg, de igazából csak a szenátor népszerűségét akarják megnövelni egy merénylet kísérlettel, amit aztán a mexikói bevándorlóra fognak. Machete azonban nem az a mexikói, akivel csak úgy büntetlenül baszakodni lehet. Az előzetes sikerét követően elkészült a story hosszabb, mozifilm változata, amely már akkor két folytatást ígért, és itt is van az előre beharangozott Machete gyilkol.

  20131023_machete1

  A kérdés csak az, hogy mennyire volt szükséges ezt elkészíteni. Rodriguez előszeretettel készíti saját sikerfilmjei folytatásait, de ez már a Kémkölyköknél is teljesen fölösleges volt. A Machete esetében egyáltalán nem hiábavaló a második rész, hiszen remekül lehetett szórakozni Machete bosszúhadjáratán. A gond csak az, hogy Rodriguez a folytatásban sokkal nagyobbat akar markolni, és ezzel elveszti azt az ügyefogyott bájt és varázst, ami az első részt igazán szerethetővé tette. Itt is ugyanúgy repülnek a testrészek, fröcsög a vér, de sokkal több a rossz minőségű számítógépes trükkfelvétel, mint az első részben, ahol ugyan szintén gagyik voltak ezek a trükkök, de javarészt számítógép nélkül oldották meg őket, ami sokkal jobban adta át a hetvenes évek hangulatát. A történetnek igazából se füle, se farka, nem lehet benne logikát találni, hogy ki mit és miért csinál. Csak azt érezzük, hogy Rodriguez itt is magasabb fokozatra kapcsolt, és már az egész ország jövője forog kockán, a határ pedig a csillagos ég. Érezhetően gyúr az űrben játszódó folytatásra, a kérdés, hogy a második rész nem túl sikeres fogadtatását követően elkészítheti-e. Persze az első filmjét, az El Mariachit is szinte a semmiből hozta létre, és azért érződik egy kicsit az ego is a Canción del Mariachira csengő mobil alapján.

  20131023_machete5

  Hiába teljesen érthetetlen a történet, a film mégis rendkívül szórakoztató. Cseppet sem veszi magát komolyan, és nekünk sem szabad ezt tennünk, mert a célja igazából a szórakoztatás. És hiába sütik el ezredszerre is a Machete nem sms-ezik poént, hiába kaszabolják le a századik rossz fiút is a lehető legagyamentebb módon, mi végig a térdünket csapkodjuk a nevetéstől. És ez leginkább a színészeknek köszönhető. Danny Trejo továbbra is csendes, mogorva gyilkos, de ezzel együtt egy szerethető népi hős is, akit nem lehet megölni, és aki bármilyen csúnya is, minden nőt megkap, akit csak akar. Oscar-jelölés ide vagy oda, Demian Bichir még mindig kapható egy kis eszement őrültségre, ha valakinek latin színészre van szüksége. Amber Heard, Michelle Rodriguez, Jessica Alba, Alex Vega, Vanessa Hudgens biztosítják az eye-candyt. Sofía Vergara  (akinek már minden lehetséges díjat meg kellett volna kapnia a Modern Familyért ) emellett hozza a film legütősebb egysorosát és fegyverét a csöcspisztollyal (persze csak ha nem vesszük észre a háttérben elhangzó Mennyibe kerül ez a nő? kérdést, amelyre a spanyol nyelvkazetta tanít).

  20131023_machete4

  Charlie Sheen, akinek eredeti neve bizony Carlos Estevez, szinte önmaga paródiája. A legütősebb azonban az El Camaleón figura, akit négyen keltenek életre, mivel mindig változtatja a külsejét: Cuba Gooding Jr. valószínűleg az év cameóját szolgáltatja Camaleón bőrébe bújva, de nem sokkal marad le tőle Antonio Banderas sem. És aztán ott van még Lady Gaga is, akit nem igazán tudunk hova tenni, olyan mintha a Telephone klippjéből lépett volna elő, de igazából ő sem rossz egy cseppet sem. Mel Gibson pedig akkor válik igazán félelmetes főgonosszá, amikor magára veszi a vasálarcot. Az az alól kivillanó őrült szempár az egyik leghátborzongatóbb dolog, amit valaha is láttam. A csillagok háborújás járműért pedig külön pacsi jár.

  A Machete egy elég kusza, de piszkosul szórakoztató film. Igaz, ez már nem a B-kategóriás filmek előtti tisztelgés, hanem a Zs-kategória paródiája. És ezért bármennyire is csípjük Machetét, remélhetőleg a Machete gyilkol… az űrben már nem fog elkészülni, mert ez még éppen annak a kategóriának a széle, ami még vállalható. Nem lenne jó, ha Rodriguez a folytatással már szimplán csak egy Zs-kategóriát hozna.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon